Titul Tradiční regionální kuchařka letos míří na Slovácko

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Region Slovácko spolu se Slováckým muzeem převzaly na 17. ročníku mezinárodního televizního a rozhlasového festivalu Znojemský hrozen ocenění v soutěži Kuchařská kniha roku. Jak server Zlin.cz informoval ředitel Slováckého muzea Ivo Frolec, do Uherského Hradiště zamířilo toto ocenění vůbec poprvé v historii.

Do soutěže bylo přihlášeno více než 60 knih, z nichž porota do užšího výběru zařadila pouze 21 titulů z celé České republiky. Knihy byly posuzovány ve třech kategoriích, Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku II uspěla hned ve dvou z nich. Obsadila druhé místo v kategorii Surovinová kuchařka a v kategorii Tradiční čeká a regionální kuchařka prakticky nenašla konkurenta. V celkovém hodnocení všech titulů se umístila na celkovém čtvrtém místě a za sebou nechala tituly Deník Dity P. 2 či Vaříme podle herbáře z Edice České televize Lindy Rybové a Kateřiny Winterové.

Jako první vyšla v roce 2010 Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku I. Obsahovala 123 receptů a vyšla nákladem dva tisíce kusů. Celý náklad byl během patnácti měsíců rozebrán. Druhý díl kuchařky, který nyní získal prestižní ocenění, pak vyšel loni na podzim. Kuchařku tradičních pokrmů na Slovácku II ocenili už letos v únoru na výroční konferenci cestovního ruchu Východní Moravy. Region Slovácko zde za kuchařku obdržel ocenění za Významný počin v cestovním ruchu v roce 2014.