VIDEO: Mláďata pandy červené už mohou návštěvníci Zoo Zlín vidět ve venkovním výběhu

ZLÍN - Návštěvníci zlínské zoo mají možnost spatřit dvě mláďata pandy červené ve venkovním výběhu v expozici v asijské části zahrady. Malí samečkové totiž už opustili bezpečí dutiny stromu a lidé je tak mají šanci zahlédnout, serveru Zlin.cz to uvedla mluvčí zoo Romana Bujáčková.

Ve zlínské zoo přišla mláďata pandy červené na svět letos v červnu a podle Bujáčkové je odchov tohoto druhu velkým chovatelským úspěchem. V Zoo Zlín samice Chantal rodila už podruhé. Loni přivedla na svět samečka, ten ale ve čtyřech měsících uhynul na zánět plic.

Letošní mláďata pandy červené se mají čile k světu. Velikostí se už podobají dospělým jedincům. Nejraději si pochutnávají na bambusu, ale nepohrdnou ani ovocem či vařeným vejcem. Kromě speciálních granulí pro pandy jim chovatelé zpestřují jídelníček i granulemi pro psy. „Pandy jsou poměrně lenošná zvířata. Lidé je nejčastějí spatří v korunách stromů, kde pospávají či jen tak polehávají ve větvích,“ doplnila Bujáčková.

Naše kamera exkluzivně zachytila první vycházku celé rodinky

Video

Obě pandí mláďata budou moci návštěvníci Zoo Zlín obdivovat jen několik měsíců. Už na jaře je totiž s největší pravděpodobností čeká odsun do některé jiné zahrady v Evropě.

Expozice, ve které pandy žijí, věrně napodobuje podmínky vysokohorské prostředí, které tato zvířata obývají ve volné přírodě. Dominují v ní mohutné vápencové kameny, ve výběhu a blízkém okolí jich bylo zabudováno zhruba 70 tun. V členitém terénu pandy mají k dispozici borovicové parkosy. Na jejich vrcholech jsou umístěny dvě jednoduché dřevěné dutiny, které zvířata využívají hlavně v zimním období. Další dvě dřevěné dutiny jsou nainstalovány těsně nad zemí. Kromě toho mohou pandy šplhat do koruny vzrostlého habru, který je součástí výběhu. Zde ve výšce zhruba 15 metrů tráví od jara do podzimu většinu času. V zimním období se naopak zdržují blízko dutin. Expozice je celoročně přístupná.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x