V Rožnově odhalili desku pamětního stromu Anne Frankové

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - U budovy Gymnázia Rožnov byla v rámci 14. výročí účasti studentů školy na mezinárodním projektu Dny Anne Frankové slavnostně odhalena deska u pamětního stromu Anne Frankové. Serveru Zlin.cz to uvedl mluvčí města Tomáš Gross.

Akce se zúčastnil také starosta Rožnova Radim Holiš a místostarostka města Kristýna Kosová.

„Tento strom, kaštan vysazený v roce 2013, je pro nás symbolem dlouholeté spolupráce gymnázia a německého partnerského města Bergen v rámci projektu Dny Anne Frankové. Naši studenti se tohoto projektu v Bergenu každoročně účastní a kromě jazykových zkušeností a znalostí zde také získávají informace o jedné historické epoše Evropy – II. světové válce. Vysazený kaštan je odnoží kaštanu ze zahrady zadního domu v Amsterdamu, ve kterém se ukrývala rodina Anne Frankové a jež pro Anne představoval jediný kousek přírody po dobu jejich úkrytu,“ uvedla učitelka rožnovského gymnázia Ivana Nováková.

Strom zástupci školy dovezli z Německa a zasadili před dvěma lety na pozemku před školou. „Má se stát poslem míru, po kterém Anne tolik toužila a v něhož po celou dobu doufala,“ doplnila Ivana Nováková.

Součástí připomínky participace studentů Gymnázia Rožnov na projektu Dny Anne Frankové je také výstava ve vestibulu školy s panely s obrazovou i textovou dokumentací některých ročníků projektu.

Anne Franková byla německá autorka. Jako dívka z německé židovské rodiny ukrývající se v Amsterdamu za druhé světové války před nacisty si psala deník, který ji posmrtně proslavil.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x