V Luhačovicích padl letitý národní rekord v potápění na nádech

LUHAČOVICE - Letošní ročník mezinárodních závodů v potápění na nádech Zlín cup 2015, který se konal v Luhačovicích, byl ve znamení pokoření letitého národního rekordu. Postaral se o něj Martin Valenta, serveru Zlin.cz to řekla za pořadatele Pavlína Procházková.

V pořadí 8. ročník závodu se konal v Městské plovárně v Luhačovicích a zúčastnilo se ho 23 závodníků z Česka, Slovenska, Německa a Polska. Soutěžilo se ve dvou bazénových disciplínách – statické apnoi (STA) a dynamické apnoi bez ploutví (DNF). „Padl jeden český národní rekord. Martin Valenta po 14 letech překonal rekord Martina Štěpánka, a to ve statické apnoi. Pod vodou vydržel 8:11 minut, původní rekord byl 8:06 minut,“ upřesnila Procházková.

Zlín Cup 2015 uzavřel další závodní sezonu freedivingu v Česku. „Atmosféra závodu byla velmi klidná a úroveň výkonů zůstala vysoká jako v předchozích letech,“ zhodnotila Procházková. Dodala, že mezi ženami zvítězila Barbora Ivanská z České republiky a mezi muži si nejlépe vedl Mateusz Malina z Polska.

Statická apnoe je klasickou bazénovou disciplínou, při které se měří doba, kterou závodník vydrží pod vodou na jeden nádech. V disciplíně nazvané dynamická apnoe bez ploutví se zase měří vzdálenost, kterou závodník uplave pod vodou, opět na jeden nádech a bez ploutví.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x