Zlín hostí největší mezinárodní turnaj pro mentálně postižené fotbalisty

ZLÍN - Až do 1. listopadu potrvá ve Zlíně největší mezinárodní turnaj pro fotbalisty s mentálním postižením Zlínský pohár 2015. Server Zlin.cz o tom informoval ředitel turnaje David Bělůnek.

V pořadí IX. ročníku turnaje ve sjednocené kopané se zúčastní hráči z České republiky, Slovenska a Maďarska. Soutěžící týmy jsou složeny ze sportovců s mentálním postižením, které doplňují fotbalisté bez handicapu. Cílem akce, konané pod hlavičkou Českého hnutí speciálních olympiád, je přispět k integraci lidí s mentálním postižením do většinové společnosti.

Jde o vůbec největší akci svého druhu ve střední Evropě. Letos se do sportovního zápolení ve Zlíně zapojí rekordních 13 týmů. „Máme radost, že kvalita turnaje každým rokem roste. Zájem zahraničních týmů nás přesvědčuje o kvalitním mezinárodním renomé celé této aktivity. V loňském roce byla naše akce dokonce oceněna jako nejlepší Grassroots sociální program Fotbalové asociace České republiky,“ řekl Bělůnek.

Slavnostního zahájení Zlínského poháru se v pátek zúčastnili například čestný předseda Českého hnutí speciálních olympiád Vlastimil Harapes, europoslankyně Martina Dlabajová nebo zlínský primátor Miroslav Adámek, kteří nad akcí převzali záštitu. Třídenní boje o sportovní trofeje skončí v neděli 1. listopadu v poledne a ve 14 hodin budou vyhlášeny výsledky.

„Zlínský pohár je skvělou ukázkou zapojení handicapovaných sportovců do běžného sportovního života a vždy bude mít mou podporu. Ještě více si však cením celoroční práce všech hráčů bez handicapu, trenérů a dalších obětavých lidí, kteří svůj čas a energii pravidelně věnují svým mentálně postiženým spoluhráčům,“ konstatovala europoslankyně Martina Dlabajová. Slovy chvály nešetřil ani primátor Miroslav Adámek. „Jde o výbornou akci, která si už vybudovala vysoký kredit. Velice se mi líbí, že propojuje světy sportovců s mentálním postižením a těch bez handicapu. A velice si považuji toho, že tento turnaj je pořádaný v našem městě a že se sem jeho účastníci rádi vrací,“ prohlásil Adámek.

Letošní ročník Zlínského poháru je součástí oslav 25. výročí založení programu Speciálních olympiád v Československu. Celou akci bude provázet výstava o aktivitách, historii a zajímavých osobnostech podporujících myšlenku sportu, jako integrace osob s mentálním postižením do společnosti. Další částí programu bude projekt Zdravý atlet, který má celosvětový dosah a ve Zlíně se zaměří na rozvoj fyzické odolnosti, projekt prevence zdravé chůze a pohybu a na stomatologickou péči o sportovce. Do této části projektu se zapojí tým patnácti dobrovolníků z deseti států celého světa.

Program Speciálních olympiád pro mentálně postižené založila na sklonku 60. let minulého století v USA Eunice Kennedyová – Shriverová, sestra prezidenta Johna F. Kennedyho. Uvedla tak v život myšlenku sportování jako prostředku rozvoje osobnosti a integrace lidí s mentálním postižením. V České republice začalo hnutí působit v 90. letech minulého století.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x