Vsetínský zámek je po rekonstrukci opět přístupný veřejnosti

VSETÍN - Po 19 měsíců dlouhé rekonstrukci se pro veřejnost opět otevřely brány vsetínského zámku. Serveru Zlin.cz to sdělila mluvčí hejtmanství Renata Škrobálková.

Zámek má za sebou rozsáhlé stavební úpravy, během nichž byly zmodernizovány a revitalizovány jeho prostory. Investorem oprav za 35,1 milionu korun byl Zlínský kraj prostřednictvím své příspěvkové organizace Muzeum regionu Valašsko, které ve vsetínském zámku sídlí.

„Jsem velmi rád, že jsme úspěšně uskutečnili tuto rekonstrukci i navzdory tomu, že se nám nepodařilo dosáhnout na dotace z evropských fondů. I když byl projekt kvalitně zpracován, skončil tehdy takzvaně první pod čarou. Museli jsme jej tedy nakonec realizovat pouze s využitím vlastních prostředků,“ uvedl radní Zlínského kraje pro kulturu a cestovní ruch Ladislav Kryštof.

Během rekonstrukce zámku byly odstraněny havarijní stavy na budově jak stavebně technického charakteru, tak vnitřních instalací a vybavení. Byla provedena sanace stropu a trámů v suterénu, zavedena nová elektroinstalace (silnoproud a slaboproud) a uskutečnily se rovněž úpravy hlavního vstupu, hygienického zázemí a balkonu. Stavební úpravy se dotkly i depozitářů, které dosud dostatečně neodpovídaly zákonným požadavkům. Nové klimatizace a nového ozvučení se dočkal mramorový sál zámku, kde se konají koncerty a další veřejné akce. Samostatnou částí obnovy zámku bylo vybudování nových expozic.

V pěti výstavních sálech nyní mohou návštěvníci zhlédnout historické expozice s náměty: Valašská kolonizace, Valašské rebelie, Průmyslová revoluce ve Vsetíně, Josef Sousedík a průmysl 20. století a Protektorát a odboj na Vsetínsku. Uměleckohistorická expozice Fenomén ohýbaného nábytku přibližuje vzácnou sbírku vsetínského muzea, kterou doplňují ukázky současné oceněné designové produkce společnosti TON z Bystřice pod Hostýnem.

Fotogalerie

run_function(‚hash‘,’fotogalerie-zlin-cz-list‘,’26991′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚1100‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚26991‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’fotogalerie-zlin-cz-list‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x