V Meziříčí otevřeli domov pro mentálně postižené

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ – Před pár dny byl ve Valašském Meziříčí otevřen nový Domov pro osoby se zdravotním postižením. Služba je určena pro 18 lidí s mentálním postižením, kteří k zajištění svých denních potřeb potřebují podporu jiných, informovala server Zlin.cz Helena Mráčková z krajského hejtmanství.

Pro zázemí nové služby byly vystavěny dva dvoupodlažní objekty. V prvním objektu jsou umístěny dvě bytové jednotky, v každém bytě bude žít šest osob. Ve druhém objektu je v horním podlaží umístěna bytová jednotka pro šest lidí, v přízemí je pak vybudováno zázemí pro denní aktivity klientů – například keramická dílna, cvičná kuchyňka, relaxační místnost – a zázemí pro management služeb. V každé bytové jednotce je společný obytný prostor s jídelnou a kuchyní, čtyři jednolůžkové a jeden dvoulůžkový pokoj. Prostory jsou dispozičně řešeny tak, aby zde mohli žít i lidé imobilní.

„„Služba je obyvatelům domova poskytována s nepřetržitou přítomností kvalifikovaného personálu. Pracovníci poskytují klientům podporu a pomoc při běžných denních činnostech. Součástí jejich práce je aktivizace klientů s těžkým postižením, zjišťování a následné naplňování jejich potřeb. Cílem je zvýšení kvality života, důstojné bydlení rodinného typu a individuální přístup ke každému jednotlivému uživateli služby,“ řekla radní Taťána Valentová Nersesjan.

Toto nové zařízení vzniklo v rámci transformace Domova pro osoby se zdravotním postižením Zašová. Objekty domova v Zašové, ve kterých byly dosud služby zdravotně hendikepovaným poskytovány, jsou budovami bývalého kláštera a klášterní školy. Původně tady žilo 113 lidí klientů. Část z nich se již přestěhovala do nového Domova pro osoby se zdravotním postižením v Zašové a dále do chráněného bydlení v Rožnově pod Radhoštěm a ve Valašském Meziříčí. Zbývající část klientů najde svůj domov v nových, dnes otevřených zařízeních. Kromě Domova pro osoby se zdravotním postižením Valašské Meziříčí bylo totiž dnes slavnostně – rovněž za účasti ministryně – otevřeno i Chráněné bydlení Vsetín Rokytnice. Výstavba těchto dvou zařízení představuje dohromady investici ve výši téměř 48 milionů korun, přičemž minimálně osmdesát procent nákladů bylo u obou projektů financováno z Integrovaného operačního programu a státního rozpočtu, zbylá část šla z peněz Zlínského kraje.

„Cílem transformace domova v Zašové je zcela opustit objekt v Zašové a umožnit stávajícím uživatelům využívat služby komunitního typu, umožňujícím lidem s postižením žít život co nejvíce se podobající běžnému způsobu života. Při návrhu dispozičního řešení nových služeb je proto vždy kladen mimořádný důraz na individuální potřeby lidí s postižením,“ dodala Nersesjan.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x