Holešov dnes slaví svatého Huberta

HOLEŠOV – V neděli 8. listopadu se v Holešově koná čtvrtý Svatohubertský den. Myslivci si tak připomenou svátek svého patrona, sdělila serveru Zlin.cz Jana Rohanová z holešovské radnice.

Akce má v Holešově už tříletou tradici a je na co se těšit. V osm hodin ráno vyjde od zámku průvod uniformovaných myslivců z jednotlivých mysliveckých spolků, sokolníci s dravými ptáky na rukou, myslivci – kynologové se psy a další. V čele průvodu ponesou členové družiny symbol sv. Huberta – hlavu jelena desateráka připomínajícího desatero božích přikázání.

„Celému průvodu budou vyhrávat hornisté – hráči na lesnice, tedy lovecké rohy, které na rozdíl od rohů lesních postrádají klapky a tóny, na které jsou určeny – klapky jsou v nich tvořeny takzvaným krytím. Soubor mladých hornistů z Prahy a z dalších obcí bude vytrubovat na náměstí nádherné myslivecké znělky a signály,“ uvedl Karel Bartošek, který je jedním z organizátorů akce.

V 9.30 by měl malebný myslivecký průvod vejít do farního kostela, také myslivecky vyzdobeného, a zde bude sloužena slavná hubertská mše svatá. Bude se jednat o mši troubenou a zpívanou – hornisté společně s Holešovským chrámovým sborem provedou opravdu nádhernou Hubertskou mši in B Petra Vacka Josefa Selementa, zpěvné a již pomalu zlidovělé dílo myslivecké hudby.

Po skončení mše bude pokračovat vytrubování před kostelem, kde myslivci z Holešovska chystají tradiční občerstvení – svařené víno, čaj, koláčky a chleby se škvarkovou pomazánkou. Chybět nebudou ani myslivecké besedy, všichni si mohou prohlédnout lovecké psy uznaných plemen a nádherné lovecké dravce. Myslivci se nakonec sejdou na společném obědě, kterým setkání myslivců z Holešovska vyvrcholí.

Akci pořádají myslivecká družení Holešovska a římskokatolická farnost v Holešově pod záštitou starosty města a hejtmana kraje.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x