František Zuska: mistr slámových ozdob…a teď také létání

ZLÍN - Desítky let prokazuje neuvěřitelně šikovné ruce při jedinečné výrobě úžasných nejen vánočních ozdob ze slámy. František Zuska je v oboru opravdovým mistrem mistrů. Teď ale ve svých třiaosmdesáti! letech prokázal ještě jiný talent. Dokáže zřejmě létat a ještě si domluvit podporu někde shora ...

Ve věku, který vůbec nebere vážně, teď prokázal neuvěřitelnou věc.

„No spíše jsem měl obrovské štěstí,“ povídá u svého domku ve Zlíně při pohledu do koruny jabloně, když si vybavuje chvíle, na které jen tak nezapomene.

Úžasně vitální muž se totiž vydal dotrhat letošní báječnou úrodu svých jablek.

„Vylezl jsem si do čtyřmetrové výšky a když jsem ve větvích v koruně udělal neopatrný pohyb, naráz jsem spadl z oněch čtyř metrů,“ vzpomíná „letec“ se smlouvou se všemi svatými.

„Dopadl jsem na beton, na záda a na hlavu,“ vrací se k divokým okamžikům, kdy mu šlo bez jakékoliv nadsázky o život.

Putoval samozřejmě do nemocnice, pádu si všiml bdělý soused a okamžitě zavolal sanitku.

„Vzali mne na rentgen a zjistili, co jsem tušil, mohl jsem hýbat hlavou, rukama i nohama, prostě mi nic nebylo,“ směje se leteckému extempore čilý pán.

„Zvláště u lidí vyššího věku dochází při podobných pádech často k fatálním úrazům s dlouhodobými následky, poraněna bývají žebra, bederní obratle, krčky, páteř i další kosti. Tentokrát prostě nic, nechtělo se nám věřit,“ nahlíží na rentgenový snímek primář zlínského Traumatologického oddělení Krajské nemocnice Tomáše Bati Marcel Guřan.

Za hodinu byl pan „letec“ doma. A prý už na stromy nepoleze. Možná tak letos mu to lze při jeho vitalitě věřit.

Byla by to totiž věčná škoda, kdyby si měl třeba jen poranit ruku a nemohl pokračovat ve výrobě svých naprosto kouzelných slaměných ozdob.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x