V okolí Uherského Brodu vzniklo pět nových naučných stezek

UHERSKÝ BROD - V Uherském Brodě v těchto dnech slavnostně otevřeli pět nových naučných stezek. Jak serveru Zlin.cz řekla mluvčí města Elen Sladká, jednou z nich je i v České republice naprosto jedinečná planetární stezka.

Celková délka všech nových stezek je 37 kilometrů a příprava celého projektu začala už na podzim roku 2009. Na trasách bylo  instalováno 33 nových infotabulí a infopanelů, 11 přístřešků, tři dalekohledy, čtyři panoramata, 12 laviček, 35 rozcestníků a šest stojanů na kola. Jedinečná planetární stezka a také digitální planetárium byly do projektu zařazeny dodatečně. Projekt přišel na 5,1 milionu korun. Díky dotaci zaplatilo město ze svého rozpočtu jen částku 1,2 milionu korun.

Planetární stezka vede přes centrum Uherského Brodu. „V rámci republiky je zcela jedinečná, a to zvoleným materiálem. Stezku totiž tvoří unikátní kamenné modely jednotlivých planet ve vzájemných velikostních i vzdálenostních poměrech odpovídajících vzdálenostem ve vesmíru,“ podotkl uherskobrodský starosta Patrik Kunčar.

Další tři stezky (Újezdecká, Maršovská a Havřická) procházejí uherskobrodskými městskými částmi Újezdec, Těšov, Maršov a Havřice a poslední ze stezek (Nivnická) pak turisty zavede až k hranicím obce Nivnice. Lidé se na stezkách dozví zajímavosti o přírodě, ale i třeba místních krojích, původním osídlení nebo dalších významných událostech týkajících se daných lokalit.

Pomyslnou třešničkou na dortu celého projektu je digitální planetárium umístěné v přízemí Domu kultury. Umožní návštěvníkům vidět pohyby kosmických těles na obloze i ve vesmíru, poznat, jak některé pohyby a jevy vznikají, a hlavně pozorovat to, co běžně pozorovat nelze – průlet galaxií, výbuch supernovy, cestu k hranicím vesmíru či k jeho počátku a mnohé další zajímavosti.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x