Dopravu ve Štefánikově ulici zkomplikuje výstavba Vzdělávacího komplexu

ZLÍN - V nejbližší době začne platit zákaz vjezdu aut k 1. a 9. Základní škole, Střední škole gastronomie a obchodu a k Fakultě multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve zlínské ulici Štefánikova. Důvodem bude zahájení výstavby univerzitního Vzdělávacího komplexu, která potrvá dva roky, serveru Zlin.cz to řekl mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

Zákaz se dotkne zejména rodičů, kteří vozí své děti na základní školy. „Vyjdeme jim však vstříc v tom, že budou moci zastavit zdarma až do osmé hodiny ranní na městském parkovišti v ulici Hradská, ze kterého se také dají děti do škol přivést,“ sdělila náměstkyně primátora Kateřina Francová, do jejíž kompetencí patří školství. Dodala, že běžně je stání v Hradské ulici zdarma pouze do sedmi hodin.

Kdy přesně začne zákaz vjezdu ke školám platit, zatím není jasné. „Změny v dopravě totiž podléhají schválení dopravně správních orgánů. Do doby, než tyto orgány vyjádří se záměrem souhlas, zůstane silnice v provozu,“ vysvětlil za univerzitu Jan Malý. 

Jakmile začne zákaz platit, rodiče by měli s dětmi ve vozech zastavovat v ulici Hradská a ne v zálivech zastávek MHD v ulici Štefánikova. „Ty jsou pro vysazování školáků zcela nevhodné a děti by byly vystavovány nebezpečí. Na dodržování zákazu zastavení v zálivech MHD bude dohlížet Policie ČR,“ doplnil Dvořák.

Při cestě dětí do školy je výhodné využít služeb MHD. Na zastávce Školní ve Štefánikově ulici zastaví každý pracovní den od 7.00 do 8.00 hned 49 spojů.

„Je zřejmé, že každá stavba s sebou přináší jisté komplikace a omezení, které ale budou kompenzovány budoucími přínosy. Na dosud zanedbaném a nevzhledném místě vyroste moderní komplex obklopený novou výsadbou, díky němuž získá lokalita mnohem krásnější a důstojnější vzhled. V souvislosti se stavbou se navíc univerzita zavázala, že v dalších patnácti lokalitách ve městě vysadí stromy v celkové hodnotě přesahující jeden milion korun. Věříme, že přínosy stavby obyvatelé města ocení,“ dodal Malý.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x