Státní veterinární správa stahuje z trhu paštiky ze Slovácka

BABICE - Státní veterinární správa (SVS) upozorňuje, že se na českém trhu vyskytla zásilka paštik od slovácké firmy Hamé, která obsahuje alergen sóju, což však není deklarováno na obale. Výrobce už zahájil stahování produktu od svých odběratelů, server Zlin.cz o tom informoval mluvčí SVS Petr Pejchal.

Na přítomnost nedeklarovaného alergenu upozornil Českou republiku slovenský veterinární dozor prostřednictvím systému rychlého varování RASFF. Paštika byla distribuována do obchodní sítě v Česku, na Slovensku, ve Velké Británii a Irsku.

Jedná se o výrobek s názvem Svačinka jemná pomazánka. „Podle seznamu poskytnutého výrobcem šlo do distribuce v České republice i v zahraničí celkem 53 440 kusů výrobku. Mezi českými odběrateli jsou uvedeny mimo jiné společnosti UNIKOM a.s.; Slovácká Fruta a.s. – podniková prodejna; Globus ČR, k. s.; JEDNOTA, spotřební družstvo České Budějovice; SVA-NI velkoobchod s.r.o.; HRUŠKA spol. s r.o. a několik obchodních řetězců působících na Slovensku. Produkt byl distribuován také do Londýna a Dublinu s určením pro zde žijící českou komunitu. Stahování výrobku by mělo být ukončeno do 30. listopadu,“ dodal Pejchal.

Přítomnost sóji coby alergenu musí být dle příslušných nařízení Evropské směrnice deklarována na etiketě výrobku. Za porušení informační povinnosti může být právnické osobě udělena pokuta až do výše půl milionu korun.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x