Zlínský kraj láká čím dál více turistů

ZLÍNSKÝ KRAJ - Zlínský kraj je pro turisty stále přitažlivější, podle Českého statistického úřadu ve 3. čtvrtletí tohoto roku přijelo do regionu 251 tisíc hostů. Jak serveru Zlin.cz sdělil Zdeněk Urbanovský z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy, výrazný nárůst je v meziročním srovnání jak u počtu hostů, tak u počtu nocí, které v kraji tuzemští a zahraniční hosté strávili.

Zlínský kraj si ve třetím čtvrtletí přijelo prohlédnout 251 tisíc hostů, kteří zde strávili 818 584 přenocování. Meziročně vzrostl jak počet hostů (+ 22 %), tak počet přenocování (+ 16,3 %). Zlínský kraj drží rostoucí trend v počtech domácích hostů, kterých ve třetím čtvrtletí přijelo o 20,8% více než vloni, o něco vyšší (+28%) je přírůstek počtu cizinců. U cizinců se mírně prodlužuje délka pobytu.

„Pozitivní výsledky cestovního ruchu zaznamenáváme již několik po sobě jdoucích let. Kromě trvalého a velmi zřetelného růstu počtu zahraničních hostů z takzvaných blízkých trhů – Slovenska, Polska, Rakouska, Německa a Itálie – roste i počet tuzemských hostů. Cestovní ruch potvrzuje svůj rostoucí význam pro ekonomiku Zlínského kraje,“ komentoval návštěvnost Ladislav Kryštof, člen Rady Zlínského kraje.

V návštěvnosti cizinců došlo k celkovému růstu jak počtu hostů, tak i přenocování. Ve srovnání s loňským rokem vzrostly za prvních devět měsíců počty hostů ze všech takzvaných blízkých trhů Polska (+88%), Slovenska (+15%), Německa (+14%), Rakouska (+20%) a Itálie (+18%). „Počet hostů z Litvy se meziročně zvýšil dokonce o 188 %, díky tomu se Litevci dostali do první desítky cizinců z pohledu států. Výrazné zvýšení počtu polských turistů posunulo polský trh na druhé místo za slovenskou klientelu, dosud druhému německému trhu patří třetí příčka,“ dodal Urbanovský.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x