Z rozpočtu rožnovské radnice půjde na zimní údržbu asi 3,6 milionu korun

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Město Rožnov se připravuje na první sníh, do terénu může vyslat až osm traktorů a šest malotraktorů a multikár určených na úklid komunikací. Jak serveru Zlin.cz řekl mluvčí radnice Tomáš Gross, rozpočet města počítá na zimní údržbu s částkou kolem 3,6 milionu korun.

Město Rožnov se bude během zimy starat o úklid více než 97 kilometrů silnic, 51,5 kilometru chodníků a 55 tisíc metrů čtverečných zpevněných ploch (parkovišť). „K tomuto počtu je potřeba přičíst ještě přibližně 55 běžných metrů schodů,“ doplnil referent Odboru správy majetku rožnovské radnice Pavel Solanský, který za zimní údržbu zodpovídá.

Na zimu je Rožnov podle Solanského dobře připraven. „Kromě techniky, která je smluvně zajištěna přes rožnovské firmy, máme momentálně ve skladu navezeno 900 tun posypového materiálu. V případě potřeby můžeme tyto skladové zásoby ihned doplnit dalším materiálem. V loňském roce jsme díky velmi mírné zimě vypotřebovali pouze 470 tun inertního posypového materiálu,“ dodal Solanský s tím, že pokud dojde k větší sněhové kalamitě, bude město podobně jako v minulých letech sníh především z centra města a z křižovatek vyvážet na velké parkoviště u rožnovského koupaliště.

Náklady na zimní údržbu se v loňském roce vyšplhaly na 2,2 milionu korun. S údržbou komunikací budou navíc městu pomáhat pracovníci v rámci veřejně prospěšných prací. Celkem se jedná o devět lidí.

Strategie odklízení a posypu bude stejná jako v předchozích letech. „Pluhy budou v terénu, jakmile nasněží minimálně pět centimetrů nového sněhu. A sypat komunikace budeme samozřejmě ihned po sněžení, nikoliv v jeho průběhu,“ uzavřel Pavel Solanský.

Město Rožnov má udělenu výjimku od Správy Chráněné krajinné oblasti Beskydy na provádění chemického posypu cest solením. Toto povolení využívá jen omezeně na sedmi úsecích v celkové délce přibližně šest kilometrů. Jedná se o ulice 1. máje, 5. května, Lesní, Svazarmovskou, Pionýrskou, část ulice Kulturní od OD Láz po Finanční úřad a ulici Horskou po ZŠ 5. května.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x