V Bystřici se uskuteční Medový den

BYSTŘICE POD HOSTÝNEM - Bystřicí pod Hostýnem se bude v sobotu 14. listopadu linout vůně medu, koná se tu tradiční Medový den. Serveru Zlin.cz to uvedla za bystřickou radnici Ilona Musichina.

Medový den pořádají bystřičtí včelaři ve spolupráci s místní radnicí. Akce se uskuteční ve Společenském domě a potrvá od 8.00 do 16.00. Letos jde už o 13. ročník.

„Návštěvníci se mohou těšit na prodej a ochutnávku medu, perníků, kosmetiky ze včelích produktů i košt medoviny a medových likérů. Kdo bude mít zájem, bude si moci na místě také ozdobit svůj perník pod vedením zkušených perníkářek,“ konstatovala Musichina.

Program ve vestibulu Společenského domu Sušil ale nabídne také ukázky zpracování včelího vosku, výstavu výtvarných a literárních prací dětí základních škol nebo projekci filmu o životě včel. Odborníci také budou připraveni odpovědět zájemcům na otázky týkající se chovu včel.

Na Bystřicku se podle předsedy základní organizace Českého svazu včelařů Bystřice pod Hostýnem Karla Zahradníka věnuje včelaření přes 180 lidí, kteří se starají o více než 1 600 včelstev. Drtivá většina z nich jsou členy bystřické organizace včelařů. „Medu je letos dostatek. Někteří včelaři se produkcí medu dokonce přiblížili k rekordní sezoně 2011, jiní ji dokonce i překonali,“ poznamenal Zahradník. Cena medu zůstává podobná jako loni, pohybuje se v průměru okolo 150 korun za kilogram.

Vstupné na akci je dobrovolné.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x