Holešov si připomněl konec první světové války

HOLEŠOV - Uctěním památky obětí dvou světových válek si v Holešově na Kroměřížsku připomněli konec 1. světové války. Starosta Rudolf Seifert a místostarosta Jaroslav Chmelař zapálili svíčky u místních válečných hrobů ve Všetulích, Tučapech a v Americkém parku v Holešově, řekla serveru Zlin.cz mluvčí holešovské radnice Jana Rohanová.

Oficiální konec války je 11. listopadu 1918, kdy v 11 hodin dopoledne na všech frontách zavládl mír. „První světová válka byl velmi krvavý konflikt, který přinesl mnoho strastí a neštěstí mezi obyvatele českých a moravských zemí. Na území města Holešova a jeho místních částí jsou nyní tři oficiální památníky obětem tohoto válečného konfliktu,“ uvedl starosta Seifert.

Podle něj muži z regionu bojovali za Rakousko-Uhersko především na frontách v Srbsku, Itálii a Rusku. „Je velmi důležité připomínat si tyto oběti a dobu, byť je to skoro sto let, protože i dnešní svět a Evropa přináší mnohá nebezpečí a klid a mír v regionu stojí jen na velmi křehkých základech,“ zdůraznil starosta.

I proto bude Holešov iniciovat vytvoření a umístění dalších pamětních desek tam, kde se dřívějším generacím nedařilo vybudovat památníky svým padlým ve válečných konfliktech nebo v dobách totalitních režimů.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x