Radnice v Kloboukách připomíná majitelům aut v depozitu, co musí do konce roku udělat

VALAŠSKÉ KLOBOUKY - V rámci takzvaného čištění registru vozidel se ministerstvo dopravy zaměří také na vozidla dočasně vyřazená z provozu. Jejich majitelé musí stihnout věc úředně vyřídit do konce prosince, sdělila serveru Zlin.cz mluvčí valašskokloboucké radnice Lenka Zvonková.

Lidé, kteří mají auto nahlášené v depozitu, se musejí do 31. prosince 2015 dostavit na odbor dopravy příslušného úřadu obce s rozšířenou působností a oznámit, kde je vůz umístěn a k jakému účelu bude nadále využíván. Pokud tak neučiní, hrozí jim v závislosti na délce depozitu pokuta, nebo dokonce zánik vozidla. Jen na Valašskokloboucku je trvalým vyřazením z registru ohroženo přes 500 aut.

„Dočasné uložení vozidla do depozitu se v minulosti stalo častým způsobem, jak auto reálně odstranit, a přitom elegantně obejít povinnou ekologickou likvidaci. Vůz už fyzicky neexistoval, avšak papírově byl stále veden jako dočasně vyřazený z provozu. Registr vozidel může podle ministerstva dopravy obsahovat až 250 tisíc takových záznamů, které by nyní měly být vyškrtnuty,“ zdůvodnil situaci vedoucí odboru dopravy a silničního hospodářství valašskokloboucké radnice Vladimír Tomaštík.

Majitelé vozů v depozitu by proto měli zpozornět, aby se jich nedotkla některá ze sankcí. Je důležité, aby všichni vlastníci dočasně vyřazených aut do konce roku odboru dopravy oznámili, kde jsou nyní auta umístěná a jaké s nimi mají další plány. Tyto informace mají sloužit ke zpětné kontrole vozu, čímž by se mělo předejít protizákonné neekologické likvidaci.

„Pokud motoristé uložili vozidla do depozitu před 30. červnem 2013, tedy jsou vyřazena déle než 18 měsíců, a nyní k nim nebudou nahlášeny požadované údaje, vozidla administrativně zaniknou a nebude je již možné znovu přihlásit,“ upozornil Tomaštík. „Taková situace hrozí jen ve správním obvodu ORP Valašské Klobouky 510 vozidlům z celkových 1430, která jsou v depozitu v současnosti uložena,“ konkretizoval.

Případy automobilů vyřazených z provozu po 1. červenci 2013, tedy uložených v depozitu méně než 18 měsíců, budou posuzovány jinak. „Pokud motoristé do konce roku požadované informace neoznámí, může jim být ve správním řízení uložena pokuta až 50 tisíc korun. Administrativní zánik auta však nehrozí,“ poukázal Tomaštík.

Vozidlo v depozitu je možné znovu zprovoznit po předložení zelené karty a osvědčení o technické prohlídce. Pokud bylo vozidlo vyřazeno před 30. červnem 2013 a bylo zklikvidováno, nemusí vlastník žádné informace podávat, vozidlo automaticky zanikne ke konci roku 2015.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x