Petr Leška má 40. Další legenda slaví kulatiny

Ejhle, další mladík má čtyřicet. Po Petru Čajánkovi, který oslavil chlapecko-chlapské jubileum v srpnu, jde mezi čtyřicátníky i Petr Leška. Při výčtu jeho úspěchů a také při vzpomínkách na nejrůznější kousky, kterými doslova rozkládal soupeřovy zadní řady, si spousta zlínských fandů musí povzdechnout, že před startem právě běžící sezóny jeho úžasná kariéra skončila.

Leška, Mr. 19, odehrál velkou většinu zápasů v centru. Vynikal neskutečnou předvídavostí, herní chytrostí a inteligencí. „Právě jeho čtení hry a jejího okamžitého vývoje pro něho mělo spoustu kladných stránek, ač se na něho leckdy pořádaly hony ostrých hochů, dokázal se vyhýbat střetům i vážným zraněním. Ne, rozhodně ne nějaká zbabělost, jen chytré vyhodnocení situace, kdy třeba mohlo jít o zdraví,“ přibližuje Leškovy herní přednosti trenér Zdeněk Venera, který ho vedl v řadě sezón.

Leška se dvakrát podepsal pod historické zlínské trofeje mistrů republiky v letech 2004 a 2014 s trenéry Bokrošem a Vlachem.

„Nejvíce obdivuji jeho vytrvalost, pak samozřejmě i chytrost,“ ohlíží se za léty spolupráce na lavičce, ale i na ledě trenér PSG Rostislav Vlach.

Leška odehrál v jedné šňůře bez přerušení absolutně neuvěřitelných 596 utkání v extralize. Celkem má na kontě 1156 zápasů a je nejproduktivnějším hokejistou české extraligové historie. Výborný střelec a ještě o třídu lepší nahrávač, vyprávět mi mohl třeba kamarád Jaroslav Balaštík.

Reprezentační trenéři si vynikajícího hokejisty všímali jen velmi málo. Velká škoda, čerstvý čtyřicátník odehrál 15 utkání a vstřelil čtyř góly. Mnozí z vůdců laviček se domnívali, že je jeho projev poněkud pomalejší než si žádá mezinárodní scéna.

„Já si to nemyslím,“ pronesl Leška před pár lety. A měl plnou pravdu, jeho dokonalé myšlení zrychlující hru už léta právě naší reprezentaci chybí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x