Památky v Hradišti letos prokoukly

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Během roku 2015 doslova prokoukly další památky nejen v centru Uherského Hradiště, ale i v místních částech. Server Zlin.cz o tom informoval mluvčí hradišťské radnice Jan Pášma.

Obnova se dotkla nejen prohlášených kulturních památek, ale také hodnotných objektů, které za památky prohlášené nejsou.
Nejvýznamnější akcí byla bezesporu re-konzervace Morového sloupu na Mariánském náměstí. Kromě očištění od nánosů prachu a živých organismů byly umělecké prvky sloupu retušovány jak plasticky, tak i barevně a samozřejmě opatřeny ochrannou vrstvou.

Podobně probíhalo restaurování i na dvou sochách v průčelí kostela sv. Františka Xaverského. Sochy sv. Stanislava Kostky a sv. Františka z Borgii byly druhou obnovenou dvojicí. Na průčelí zbývá ze sochařské výzdoby zrestaurovat již jen nejvýše uloženou sochu sv. Františka Xaverského.

Památkou, kde tentokrát došlo k obnově v interiéru, je dům č. p. 35 na Masarykově náměstí – Portál. Ke své historické podobě se navrátila dřevěná schodišťová stěna a dveře situované rovněž na schodišti.

Dalším opraveným objektem je základní škola UNESCO, kde byla obnovena jižní a východní fasády. Ministerstvo kultury v letošním roce přispělo na uvedené akce částkou 1,52 milionů korun z Programu regenerace.

Od Ministerstva kultury město přijalo dotaci ve výši 180 tisíc korun na obnovu božích muk ve Vinohradské ulici. Restaurátory bylo obnoveno osm figurálních maleb, bylo vyspraveno tělo božích muk a v jejich okolí došlo také na úpravu terénu.

V Sadech u hřbitova byla zrestaurovaná socha Panny Marie s Ježíškem s příspěvkem z Fondu kultury Zlínského kraje ve výši 58 tisíc.

S přispěním městského Fondu obnovy historické architektury byly opraveny domy č. p. 133 v Prostřední ulici a č. p. 468 ve Svatováclavské ulici, a dále fasáda kaple sv. Anežky České v Míkovicích. Drobným příspěvkem umožnil Fond restaurování dvou plastik zdobících schodiště ZŠ UNESCO. Celková letošní částka vydaná z Fondu je 311 tisíc korun.

„Obnovou s přispěním některého z dotačních titulů prošlo celkem osm objektů. Celková výše dotací na památkové objekty z jiných zdrojů byla cca 2,3 milionu korun, město na výše uvedené akce přispělo částkou 2,5 milionu korun,“ sdělil Pášma.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x