Smutná zpráva ze zlínského divadla, zemřel Karel Semerád

ZLÍN - Městské divadlo Zlín zasáhla smutná zpráva, v pondělí 30. listopadu zemřel herec, režisér a spisovatel Karel Semerád, dlouholetý člen zlínského divadla. Serveru Zlin.cz to oznámila mluvčí divadla Hana Vondrášková.

Karel Semerád zemřel po dlouhé nemoci. „Jeho smrt nás zasáhla bolestně. Bylo známo, že se Karel Semerád už delší dobu potýká s krutými zdravotními potížemi, kterým statečně vzdoroval několik roků. Snad mu smutná skutečnost přinesla tedy konečně úlevu a zasloužený pokoj, jeho odchod však tímto konstatováním není o nic méně tíživý,“ uvedla v nekrologu dramaturgyně Jana Kafková.

Se zlínským divadlem byl Karel Semerád velmi úszce spojen, a to i jako režisér. „Stále máme na repertoáru Madam Piaf, kterou Karel Semerád režíroval. Hrajeme ji v Dílně. Letos jsme v květnu oslavili 100. reprízu. Premiéra se uskutečnila 10. března 2009,“ poznamenala Vondrášková.

Karel Semerád nastoupil do zlínského angažmá v roce 1968. V mládí se mu přezdívalo „zlínský Mastroianni“. Jeho osobnost na scéně poutala nezaměnitelným charismatem. Mezi jeho výrazné herecké kreace patří například titulní role Oidipa v Sofoklově Vladaři Oidipovi (1974), Pantaleon Vocilka v Tylově Strakonickém dudákovi (1975), znovu titulní role Nikoly v Olbrachtově Nikolu Šuhaji loupežníkovi (1975), Matti v Brechtově hře Pan Puntila a jeho služebník Matti (1979), Veršinin v Čechovových Třech sestrách (1979), Ljapkin-Ťapkin v Gogolově Revizorovi (1983), Brick ve Williamsově Kočce na rozpálené plechové střeše (1985), Nešťastlivec v Ostrovského Lese (1985), Napoleon v Hubačově Generálce jeho Veličenstva (1987) nebo Drak ve Švarcově Drakovi (1989). Naposledy byl na zlínském jevišti k vidění jako Sehnálek v dramatu Je třeba zabít Sekala.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x