Školáky ohrožoval rozpadlý pomník, radnice ho nechala odstranit

VSETÍN - Nebezpečné torzo pomníku, které stálo před vsetínskou Základní školou Ohrada a ohrožovalo školáky, nechala radnice zbourat. Serveru Zlin.cz to za městský úřad sdělila Adéla Kousalová.

Na pomníku v minulosti stála socha Julia Fučíka. Tu nechalo město po Sametové revoluci odstranit, ale samotný podstavec na místě zůstal a postupně chátral.

Na nebezpečný podstavec upozornila mimo jiné i ředitelka školy Helena Slováková. „Pomník  z roku 1981 tvořil velký betonový základ o rozměru 4 x 21 metrů a metr na výšku. Obložen byl velkými žulovými deskami, které se však již rozpadaly a svojí váhou mohly způsobit dětem úraz. Bylo jen štěstí, že se doposud nikomu nic nestalo,“ poznamenala Slováková.

Na demolici pomníku použila firma kladiva, bagry i těžkou techniku. „Nejprve se jeden den pomocí strojního kladiva drtil beton, aby jej následně mohl bagr naložit na nákladní auta a odvézt k recyklaci. Celkem se tak vyvezlo 15 velkých tatrovek suti a odpadu,“ poznamenala Kousalová.

Na nově vzniklém prostoru nyní vzniknou parkovací místa, která pomohou zlepšit napjatou dopravní situaci zejména v ranních hodinách, kdy rodiče vozí děti do školy.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x