Rekultivace skládky v Lutopecnách na Kroměřížsku je u konce

LUTOPECNY - Rekultivace skládky u Lutopecen je u konce. Město Kroměříž se do ní pustilo loni v červenci, serveru Zlin.cz to řekla mluvčí kroměřížské radnice Jaroslava Sílešová.

Rekultivací skládky, rozkládající se na ploše 56 240 metrů čtverečných, byla plocha skládky zmenšena na 49 785 metrů čtverečných. Několikaměsíční práce si vyžádaly náklady ve výši 65,5 milionu korun, z toho 59,1 milionu korun se podařilo získat formou dotace.  Zbylá část byla hrazena z rozpočtu města.

„V rámci rekultivace bylo provedeno zatěsnění a urovnání tělesa skládky, čímž se zamezí tvorbě výluhu a zvýší jeho stabilita. Spád povrchu skládky je upraven tak, aby odtékala povrchová voda. Obvod skládky byl odvodněn žlaby, aby se zamezilo přítoku vody do tělesa skládky z okolních pozemků a zajistil se bezpečný odvod povrchových vod z plochy rekultivované skládky. Na skládce byly realizovány dva odplyňovací vrty, které slouží k případnému odvedení náhodného výronu skládkového plynu,“ upřesnila Jana Kotková z oddělení strategického rozvoje města.

Skládka byla biologicky rekultivována osetím trávou a výsadbou keřů a stromů.

Prostor rekultivované skládky je nyní oplocen a uzamykatelná brána má zabezpečit údržbu a ochrany biologické rekultivace, zamezit vstup nepovolaným osobám a dalšímu černému navážení odpadů.

„Nyní nás čeká další etapa. Město Kroměříž musí zajistit monitorování a údržbu skládky, a to po dobu nejméně tří let od provedené rekultivace. V příštím roce předpokládáme náklady přibližně ve výši 100 tisíc korun,“ dodal starosta města Jaroslav Němec.

Fotogalerie

run_function(‚hash‘,’fotogalerie-zlin-cz-list‘,’27044′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚1107‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚27044‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’fotogalerie-zlin-cz-list‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x