Zlínská zoo zajistí monitoring hadilovů v Jihoafrické republice

ZLÍN - Zoo Zlín vybrala díky projektu Koruna ze vstupného částku 2 720 euro a peníze teď poslouží na monitoring hadilovů v Jihoafrické republice. Server Zlin.cz o tom informovala mluvčí zoo Romana Bujáčková.

Zlínská zoo bude po dobu tří let sponzorovat přenos monitorovacích dat ze dvou zařízení. „Uhradíme také zakoupení dvou nových fotopastí, které budou umístěny u hnízd. Mapy pohybů hadilovů získáme co nejdříve po zjištění změny v chování. Z fotopastí nám pak budou poskytnuty zajímavé a užitečné snímky i pro náš vlastní chov hadilovů v zoo,“ konstatovala Bujáčková.

Populace hadilovů v Jihoafrické republice je ovlivněna především zhoršováním životního prostředí, rušením při hnízdění, lovem a odchytem. Pracovníci neziskové organizace BirdLIfe  South Africa už devíti ptákům nasadili sledovací zařízení, pomocí kterých mapují pohyb dospělých ptáků i mláďat, která právě opustila hnízdo. Do hnízd umísťují také fotopasti a na základě jejich záznamů vyhodnocují možné příčiny poměrně vysokého úhynu mláďat na hnízdech.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x