Uherský Brod bude příští rok hospodařit se schodkovým rozpočtem s výdaji 370 milionů

UHERSKÝ BROD – Se schodkem téměř šest milionů bude v příštím roce hospodařit Uherský Brod na Uherskohradišťsku. Zastupitelé schválili rozpočet s příjmy přes 364 milionů korun a výdaji 370 milionů korun, informovala server Zlin.cz mluvčí uherskobrodské radnice Elen Sladká.

Provozní výdaje, které obsahují například chod radnice a podobně, dosahují skoro 296 milionů, kapitálové výdaje, v nichž se promítají například investice, přesahují 74 milionů. Téměř šestimilionový schodek dorovná financování. „V rámci financování kalkulujeme se zapojením zůstatku běžného účtu z roku 2015. Je nutné zdůraznit, že do návrhu rozpočtu 2016 nejsou v plné výši zařazené očekávané dotační akce například na rekonstrukce autobusových zastávek nebo regeneraci městské památkové zóny. Je tam pouze část odpovídající vlastním finančním prostředkům. V plné výši jsou zařazené pouze ty dotační akce, na které má město již rozhodnutí. Je to třeba rekonstrukce velkých schodů,“ uvedla Sladká.

Podle ní se při rozpočtování příjmů kladl důraz na konzervativní přístup, respektive na jednoznačnou podloženost rozpočtových položek. „V oblasti provozních výdajů je vytvořený tlak na úspory, což je trend, ve kterém bude nutné pokračovat. Investiční aktivita města je a bude negativně ovlivněna dopadem zahájení splácení úvěru na dotace,“ dodala Sladká. V rámci financování začíná město v příštím roce splácet úvěr na dotace v roční výši 25 milionů korun.

Na příjmové straně město počítá s více penězi z rozpočtového určení daní, ale také z loterií a s růstem nedaňových příjmů. Zvýší se příjmy i kvůli prodeji nebo směnám pozemků a bytů, dotace však klesnou o 115 milionů.

V provozních výdajích je oproti roku 2015 pokles téměř o 16 milionů, o zhruba 136 milionů klesnou i kapitálové výdaje.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x