Brod nechá opravit takzvané velké schody u nádraží

UHERSKÝ BROD – Brodská radnice ušetřila z projektu Dopravní terminál – II. etapa, částku asi 30 milionů korun. Část z těchto peněz teď hodlá použít na rekonstrukci takzvaných velkých schodů, sdělila serveru Zlin.cz mluvčí brodské radnice Elen Sladká.

Nyní přišla prostřednictvím ministerstva financí dobrá zpráva, že švýcarská strana, která projekt terminálu zčásti financuje, tento záměr odsouhlasila.

Schodiště bezprostředně navazuje na dokončovaný dopravní terminál a představuje významný architektonický prvek tvořící hlavní spojnici mezi historickou částí města a nádražím ČD v délce zhruba 200 metrů.

„Schody samy i navazující podesty jsou v současné době v dezolátním technickém stavu. Schodiště bylo částečně opraveno před více než 20 lety, a to pouze dílčím způsobem. Stávající betonová konstrukce vlastních schodišťových ramen ze slabě vyztuženého betonu je kompletně degradovaná, beton se rozpadá, armatura je zkorodovaná,“ popsala Sladká.

Architektonické a výtvarné řešení rekonstrukce je vedeno snahou uvést schodiště do původního stavu z první poloviny minulého století. Konstrukce schodiště bude nově provedena z masivních žulových stupňů, opraveny a rekonstruovány budou sousedící kamenné zídky s výplňovými plotovými dílci a obnoveno bude i masivní zábradlí prvního dolního ramene

Zvýší se také bezpečnost chodců, protože nové schodiště bude mít protiskluznou úpravu. Odhadované realizační náklady jsou přibližně šest a půl milionu korun.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x