Jsou Otrokovice bez bariér? Na to odpovídá nově zpracovaný dokument

OTROKOVICE - Do kterých objektů v Otrokovicích se bez problémů dostanou vozíčkáři, zmapovala pracovní skupina komunitního plánování sociálních služeb. Výčet těchto zařízení je zaznamenán v dokumentu Bezbariérovost v Otrokovicích, sdělila serveru Zlin.cz mluvčí tamní radnice Romana Stehlíková.

„Inspiraci ke zpracování této publikace jsme získali ve Zlíně a dalších městech České republiky, kde mají podobný dokument již zpracován. Seznam budeme postupně aktualizovat a rozšiřovat o další budovy, a bude zveřejněn na webových stránkách města Otrokovice a zanesen do elektronických map,“ objasnil Jiří Veselý, místostarosta Otrokovic.

Dokument popisuje pomocí jednoduchých ikon míru přístupnosti objektů pro lidi s tělesným postižením a uvádí seznam konkrétních veřejně přístupných budov a zařízení, např. institucí veřejné správy, bankovních domů, zdravotnických zařízení, kulturních center, škol, hotelů, restaurací, sportovních areály a dalších.

Při tvorbě dokumentu Bezbariérovost v Otrokovicích bylo využito dobrovolnické pomoci členek pracovní skupiny Jitky Stuchlíkové a Miluše Valdové, spolu se Zuzanou Polame, která sběr dat v terénu organizovala.

„Průzkum ukázal, že mnohé budovy v Otrokovicích jsou pro vozíčkáře přístupné, naproti tomu například k velké části bankomatů se lidé na invalidním vozíku sice dostanou, ale jejich obsluha jim může činit potíže,“ upozornil Josef Zdražil, metodik komunitního plánování.

Dokument bude přístupný občanům města i návštěvníkům se zdravotním postižením. Zároveň může sloužit jako nápověda jednotlivým institucím, které chtějí zlepšovat svou dostupnost pro lidi s omezenou hybností. „Všichni lidé chtějí a potřebují navštěvovat obchody, restaurace a úřady. Mapování bezbariérovosti je další formou podpory občanů se zdravotním postižením, kterou můžeme v rámci komunitního plánování dělat,“ uvedla vedoucí sociálního odboru Květoslava Horáková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x