Jaký stromeček si letos vyberete? Umělý už není žádnou výjimkou

Časy, kdy našim domácnostech ve vánočních dnech a večerech jasně vévodily přírodní smrčky, už jsou asi pryč. Poslední dobou je to tak trochu všehochuť. Cestu si hodně razí stromky umělé, stále více lidí sází pro pravou vánoční pohodu na přírodní jedle. A pomalu mizí borovičky, kdysi královny, dnes téměř Popelky.

Ale vybrat si může opravdu každý. Některé zdroje už uvádějí, že umělých stromků je v našich domácnostech už téměř polovina. Třeba v Uherském Brodě jsou k mání vzrostlé dvoumetrové umělé stromy s poloviční slevou za 1099 korun.

Jen o pár kilometrů dále se v Luhačovicích také nabízejí umělé stromy. V cenách spíše nižších, od 190 do 620 korun.

U nákupních center jsou už pár týdnů ke koupi například nádherně vzrostlé přírodní jedle, zpravidla z Dánska, do kapsy ale musíte sáhnout poněkud hlouběji. Třímetrová krasavice s hustým porostem vyjde v nejhezčím provedení i na 1500 korun.

Lidé ovšem kupují i daleko levněji. U revírníků z prořezávky Lesů České republiky jsou klasické smrčky v cenách do 200 korun. Stejně tak se dají sehnat na některých vesnicích, které mají své obecní lesy, ceny začínají dokonce na stokoruně.

A dilema, zda stromek umělý nebo přírodní? Všechno má své pro i proti. „Já to řeším následovně. Bydlíme společně s mladými a vnouček určitě ocení, že máme dva stromky. Jeden přírodní a druhý jen složím po roční pauze, ten je samozřejmě umělý,“ dává návod pan Rudolf z Lukova.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x