Cykloturistická Vrchařská koruna se dočkala skoro 500 účastníků

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ – Skoro 500 účastníků měl letošní třetí ročník cykloturistické akce pro širokou veřejnost s názvem Vrchařská koruna Valašska. Pořadatelům se do ní letos podařilo začlenit téměř 200 žáků z padesáti škol celé republiky, sdělila serveru Zlin.cz mluvčí valašskomeziříčské radnice Renata Votrubová.

První ročník se uskutečnil v roce 2013 a zúčastnilo se ho 21 lidí. Druhý loňský měl o poznání větší účast, když se na akci vydalo 137 zájemců. Letošní třetí ročník už se rozšířil do větších rozměrů, když se přidalo 457 lidí. „Jde nám především o to dát lidem motivaci, aby sedli na kolo a vyrazili do kopcovité valašské krajiny, která nabízí neskutečné množství krásných míst. A rostoucí počet účastníků potvrzuje, že se ubíráme správnou cestou,“ uvedl spoluorganizátor Michal Horský.

Projekt Vrchařské koruny Valašska se zrodil před dvěma lety v hlavě amatérského cyklisty Adama Hlocha ze Vsetína. „Chtěl prostřednictvím něj motivovat sebe a své blízké ke zdolávání valašských kopců na kole. Vytipoval proto 20 vrcholů, které bylo třeba v období od 1. dubna do 30 listopadu na bicyklu vyšlapat. Pro úplné splnění podmínek si musel každý účastník na vrcholech pořídit selfie foto a kompletní dokumentaci pořadateli zaslat e-mailem. Tím se stal držitelem Vrchařské koruny Valašska,“ informovala Votrubová.

První rok to splnilo 21 lidí. „Už tehdy jsem měl signály, že se o akci začíná zajímat spousta dalších cyklistů, které jsem osobně ani neznal. To mě přivedlo k myšlence připravit pro druhý ročník masivnější propagaci,“ uvedl Hloch.

Loni přizval do organizačního týmu kamaráda Michala Horského a svého bratra Ondřeje Hlocha a společně pracovali na tom, aby se akce dostala více do povědomí veřejnosti. Vznikly webové stránky www.vkv-bike.cz nebo také facebokový profil a podporu začali projevovat i sponzoři. Loni se proto počet účastníků zastavil na 137. „Navíc myšlenka zaujala i v jiných regionech, takže se v roce 2015 rozjely sesterské projekty jako Vrchařská koruna Jesenicka nebo Vrchařská koruna Vysočiny,“ poznamenala Votrubová.

V letošním roce zaznamenala akce dětský boom. „Mezi patrony se zařadil vyhlášený propagátor jízdy na vysokém kole Josef Zimovčák, s nímž rovněž veřejnost vyrazila na vyjížďku. Kromě klasické akce s novou dvacítkou vrcholů vypsali organizátoři soutěž i pro žáky základních a středních škol. Tato myšlenka padla na úrodnou půdu, protože počty hovoří o tom, že se v této kategorii zúčastnilo 163 dětí ze 37 základních škol a 27 dětí ze 13 středních škol,“ dodala Votrubová.

Nejrychleji vrcholy zdolal český ultramaratonec na silničním kole a patron Vrchařské koruny Valašska Svatopluk Božák. Navzdory sněhové pokrývce, která v dubnu zdobila valašské kopce, absolvoval vrcholy téměř nonstop jízdou v čase 52 hodin a 55 minut.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x