Zlínští herci předali svému handicapovanému kolegovi výtěžek z dobročinné akce

ZLÍN - Dobročinná akce Adventní zpívání vynesla více než šest tisíc korun a zlínští herci předali sumu svému handicapovanému kolegovi Stanislavu Náčinovi. Serveru Zlin.cz to uvedla mluvčí divadla Hana Vondrášková.

Stanislav Náčin pracuje v Městském divadle Zlín jako vrátný. Ve volném čase se i přes zdravotní komplikace věnuje sportu a je reprezentant AC Jaroslava Halvy. Částku, kterou se divadelníkům podařilo v jeho prospěch získat, využije na doplnění nezbytného sportovního vybavení.

Stanislavu Náčinovi se před šesti lety obrátil život o 180 stupňů, když v Českém Těšíně explodovalo auto s pohonem na plyn. Jeho příčiny nejsou dodnes známé. Z podnikavého a sportovně založeného muže se rázem stal člověk, který po dvaceti letech přišel o rodinu a ocitl se na invalidním vozíku. Po nehodě Standa strávil čas v rehabilitačním centru v Hrabini, kde ho připravovali na jeho nový život. I když se pokoušel znovu se vrátit do prostředí, kde žil před nehodou, to jej natolik svazovalo, že se rozhodl přestěhovat do Zlína. Má tu část rodiny, která mu v jeho těžkých chvílích pomohla.

Zhruba před třemi lety se seznámil s atletikou pro handicapované a za podpory své přítelkyně Marcely se začal věnovat disciplíně vrh koulí a hod diskem. Hned v prvním roce se mu jako začínajícímu sportovci vedlo velmi dobře. Na Czech Openu v Olomouci získal titul mistra ČR ve vrhu koulí a též získal stříbro v hodu diskem. Na soutěžích Českého poháru vytvořil nový český rekord v hodu diskem. V soutěžích ČP KB se umisťuje mezi předními příčkami a ten samý rok je vyhlášen jako objev roku v AK Olomouc.

V letošním roce (5. ledna 2015) vzniká nový klub ve Zlíně – AC Jaroslava Halvy při GJŠ Zlín, který nabízí záštitu handicapovaným sportovcům. Jeho předsedou se stal Jiří Švehlák a jeho místopředsedkyní a zakladatelkou atletiky pro vozíčkáře ve Zlíně Marcela Knedlová.

Před začátkem letošní atletické sezony se Standa zúčastnil Mezinárodního mistrovství Itálie v Anconě, odkud si dovezl dvě zlaté medaile, a to ve vrhu koulí a v hodu diskem.

V příštím roce Standu čekají kvalifikační závody v Dubaji, které jsou důležitou součástí pro účast na Mistrovství Evropy v Itálii. Každý z handicapovaných sportovců potřebuje speciálně upravené vrhačské stolice (tzv. kozi), které musejí mít upravené na míru a které stojí nemalou částku. Standa má zapůjčenou vrhačskou stolici z olomouckého oddílu, která bohužel nevyhovuje na zahraničních závodech. „A právě vybraná suma mu pomůže, aby mohl úspěšně reprezentovat a dál se ve svých sportovních aktivitách rozvíjet,“ dodala mluvčí divadla.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x