Na Štědrý den se ve Zlíně nenarodilo žádné dítě, poprvé za 10 let

ZLÍN – Poprvé za posledních deset let se v Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně nenarodilo na Štědrý den žádné dítě. Personál gynekologicko-porodnického oddělení měl nezvykle klidnou službu, informovala server Zlin.cz mluvčí nemocnice Karla Havlíková.

Letos si ve Zlíně žádná maminka dítě pod stromeček nenadělila. „Někdy se to prostě stane. Ostatní dny se děti rodily a den po Vánocích už byla připravená další maminka k porodu,“ řekl lékař Miloslav Maule.

Zatímco byl na gynekologicko-porodnickém oddělení klid, na ambulancích ošetřili lékaři desítky pacientů. Jen na ušním, nosním, krčním jich bylo kolem 30. „Většinou jsme ošetřovali děti se středoušním zánětem. Čtyři dospělí pacienti přišli s podezřením na rybí kost v krku a u dvou se to potvrdilo,“ uvedl lékař Vojtěch Beneda. Dodal, že kosti se podařilo vytáhnout. „U zbývajících dvou jsme zjistili jen stopu po rybí kosti, protože ještě doma sami použili správnou první pomoc a kosti zajedli chlebem,“ zdůraznil Beneda. Zajímavostí je, že všichni ošetření pacienti byli mladí lidé s ročníkem narození nad 1980.

Příjmovou ambulancí interny prošlo na Štědrý den ve Zlíně 40 pacientů. Z nich muselo devět zůstat v nemocnici. „Pět jsme hospitalizovali na běžném lůžkovém oddělení například se srdeční slabostí, závažnější infekcí nebo s bolestí na hrudi. Další čtyři skončili na jednotce intenzivní péče například kvůli zvracení krve, plicnímu edému nebo závažné infekci,“ řekla lékařka z interny Eva Jančová.

Také v ambulancích traumatologického oddělení bylo na Štědrý den rušno. Zdravotníci tam ošetřili 42 pacientů a dva z nich museli hospitalizovat se zlomeninou kotníku. „Měli jsme hodně pacientů se zhmožděným kotníkem, ošetřili jsme vykloubené rameno, zhmožděný hrudník, povrchové poranění hlavy a mnoho dalších poranění. Hodně úrazů bylo po pádu na blátě, těch je v posledních dnech všeobecně moc,“ řekla zdravotní sestra úrazové ambulance Michaela Janáčová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x