Malenovický hrad má za sebou vydařenou sezonu

ZLÍN - Spokojenost zavládla v Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně po sečtení počtu návštěvníků na hradě Malenovice. V letošním roce zavítalo na oblíbené výletní místo nedaleko Zlína celkem 19 400 lidí, server Zlin.cz o tom za muzeum informovala Barbora Janečková.

„Udrželi jsme rekordní návštěvnost roku 2014 prakticky na stejné úrovni, přestože jsme neměli otevřeno v zimě a částečně jsme museli na podzim omezit provoz kvůli opravám střechy na hradní věži,“ neskrýval své potěšení ředitel krajského muzea Pavel Hrubec. „Skvělou návštěvnost hradu, která je oproti dřívějším sezonám dvojnásobná, podpořilo zejména množství tematických akcí pro celou rodinu,“ dodal Hrubec.

Pořadatelé připravili kromě běžných prohlídek hradu a výstav v hájence v předhradí celkem 13 celodenních akcí, od tradičního Probouzení hradu po letošní novinku v podobě čtyř Adventních nedělí. Jenom na mimořádné akce přišlo přes sedm tisíc návštěvníků, největší zájem byl o slavnostní otevírání hradu, letní noční prohlídky nebo vánoční jarmark.

„Poděkování patří jak návštěvníkům za jejich stálou přízeň, tak i všem nadšeným organizátorům z našeho muzea,“ zdůraznil ředitel Hrubec. Jak dodal, i v příští sezoně ožije hrad Malenovice kulturními a společenskými akcemi. „Přejeme si, aby se k nám lidé vraceli opakovaně. Těší nás zejména rostoucí počet rodin s malými dětmi, kterým přizpůsobujeme část programové nabídky,“ uzavřel Hrubec.

Největší investiční akcí letošního roku byla oprava střechy hradní věže. „Od září do konce listopadu probíhaly práce zahrnující výměnu dřevěných šindelů, opravu schodiště ve věži, záklopu, výměnu světel a závěrečné vymalování,“ upřesnil rozsah oprav vedoucí provozního úseku Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně Petr Tkadlčík. Náklady dosáhly půl milionu korun.

Hrad Malenovice ukončil 20. prosince návštěvnickou sezonu a nyní jej čeká plánovaná údržba. Své brány otevře opět na jaře příštího roku.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x