Středoškoláci ze Zlínského kraje budou příští rok testovat softwarovou novinku

ZLÍNSKÝ KRAJ - Studenti středních škol ve Zlínském kraji budou už v průběhu příštího roku testovat novinku. Speciální software pro zjišťování profesní orientace studentů posledních ročníků středních škol, který vytvořila Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně a bezúplatně jej poskytla k využití Zlínskému kraji, serveru Zlin.cz to uvedla mluvčí hejtmanství Renata Janečková.

Ve druhém pololetí každého školního roku se uskuteční šetření a software je schopen zajistit strukturované informace o aktuální profesní orientaci středoškoláků, včetně dalších důležitých záležitostí týkajících se preferencí a představ studentů o budoucím povolání.

„Jsme velmi rádi, že se nám podařilo s univerzitou vyjednat poskytnutí licence k používání tohoto užitečného softwaru. Ten na základě sesbíraných dat umožňuje pravidelné monitorování profesní orientace studentů, jejich představ o předpokládaném pracovním uplatnění, charakteru vykonávané práce a očekávaném výdělku. Umožňuje také sledovat předpokládanou mobilitu studentů související s dalším studiem a pracovním uplatněním či jejich zpětnou vazbu k aktuálně studované škole,“ vysvětlil radní Zlínského kraje pro oblast školství, mládeže a sportu Petr Navrátil.

Hlavním přínosem softwaru je vytvoření informační základny o aktuální i předpokládané profesní orientaci studentů středních škol, možnost zpětné vazby zřizovatelům středních škol i jiným poskytovatelům vzdělávání. Lze jej považovat i za zdroj cenných informací, který bude využitelný také zaměstnavateli, úřady práce, poradenskými organizacemi či vysokými školami.

„Využití tohoto konkrétního softwaru v praxi je dobrým příkladem, jak by mohla v budoucnu vypadat spolupráce mezi univerzitou a institucemi v regionu. Univerzita je pro region velice cenným zdrojem inovací a postupů, které mohou Zlínský kraj posouvat kupředu,“ doplnil radní Navrátil.

Smlouva s univerzitou je uzavřena na dobu určitou, a to do 30. listopadu 2018.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x