Holešov zřídil Sedárnu pro osoby bez přístřeší

HOLEŠOV – Od 4. ledna 2016 bude v Holešově k dispozici nová služba. Bude zřízena takzvaná Sedárna pro osoby bez přístřeší, sdělila serveru Zlin.cz mluvčí holešovské radnice Jana Rohanová.

Jak název napovídá, jedná se o zařízení, které má sloužit lidem bez domova. Těm, kdo nemají jinou možnost, jak přečkat mrazivou noc v teple.

Město Holešov k tomuto účelu vyčlenilo místnost v budově bývalé charity (autoškoly) na náměstí Svobody v Holešově. Místnost je vybavená stolky se židlemi a lidé bez domova budou mít k dispozici toaletu, umyvadlo a teplý čaj, popř. polévku apod.

Rozhodně se však nejedná o noclehárnu a na provoz (otevření) sedárny se vztahují určitá pravidla. Místnost bude k dispozici pouze tehdy, pokud venkovní teplota naměřená v 18 hodin dosáhne minus dvou stupňů Celsia nebo klesne pod tuto hodnotu.

„Pokud bude tato podmínka splněna, o hodinu později v daném dni se sedárna otevře a ráno v sedm hodin znovu zavře,“ řekla Rohanová. Provoz zařízení tedy bude závislý pouze na počasí, což koresponduje se samotným účelem vzniku služby – zamezit podchlazení či dokonce umrznutí lidí bez domova. V Holešově totiž dosud nebylo žádné jiné zařízení podobného typu, které by přístřeší bezdomovcům v nepříznivých podmínkách poskytlo.

„Službu zřídilo město prostřednictvím odboru sociálních věcí a zdravotnictví a městské policie, aby zamezilo vážným zdravotním újmám osobám bez přístřeší. Letošní zimu se bude jednat o zkušební provoz a podle něj a ze zkušeností se rozhodne, zdali bude služba zřízena natrvalo, například ve spolupráci s Charitou Holešov. A to ve vztahu k připravovanému projektu na vybudování nízkoprahového centra pro osoby bez přístřeší, které bude v Holešově otevřeno v polovině roku 2016,“ dodal starosta města Rudolf Seifert.

Provoz služby budou mít na starosti asistenti prevence kriminality holešovské městské policie a dohled bude pravidelně provádět hlídka strážníků.

Sedárna je kontrolována prostřednictvím několika kamer. Snímán je prostor před budovou, vstupní chodba a samotná sedárna. Část objektu vymezenou pro osoby bez přístřeší tak bude mít pod kontrolou i operátor městského kamerového a dohlížecího systému městské policie.

V sedárně je samozřejmě vyloučena konzumace alkoholu a pohyb osob ve velmi podnapilém stavu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x