Zájmové sdružení Evropská kulturní stezka sv. Cyrila a Metoděje má novou šéfku

ZLÍN - Zájmové sdružení Evropská kulturní stezka sv. Cyrila a Metoděje má novou ředitelku, od 2. ledna se funkce šéfky ujala Martina Janochová. Nahradila tak dosavadní ředitelku Danu Daňovou, která na funkci rezignovala, serveru Zlin.cz to řekla mluvčí kraje Renata Janečková.

Dana Daňová stojí v čele obecně prospěšné společnosti Centrála cestovního ruchu Východní Moravy a současně dosud řídila i zájmové sdružení Evropská kulturní stezka sv. Cyrila a Metoděje. Do funkce ředitelky zájmového sdružení navrhla Martinu Janochovou, která se na činnosti sdružení podílela již od jeho založení v roce 2013.

„Od této změny, která povede k většímu osamostatnění zájmového sdružení Evropská kulturní stezka sv. Cyrila a Metoděje, si slibujeme především to, že organizace bude mít lepší možnosti čerpání dotačních programů a tudíž i lepší podmínky k  rozvoji,“ sdělil krajský radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Ladislav Kryštof, který je zároveň předsedou sdružení právnických osob Evropská kulturní stezka sv. Cyrila a Metoděje.

Hlavním posláním sdružení je podle radního Ladislava Kryštofa podporovat společný zájem Zlínského kraje a Centrály cestovního ruchu Východní Moravy budovat Evropskou kulturní stezku svatých Cyrila a Metoděje. Přitom cílem je zapojit do tohoto dlouhodobého záměru několik zemí spojených cyrilometodějskou misií a využít tak potenciálu evropského historického a duchovního dědictví k všestrannému rozvoji kraje, zejména v oblasti kulturní a poutní turistiky. Předpokládá se například i vzdělávací výměna mladých Evropanů či kooperace odborných pracovišť ve výzkumu a vývoji. Z dílčích projektů rozvíjejících Cyrilometodějskou kulturní stezku lze zmínit přípravu sítě cyrilometodějských poutních tras, která bude navazovat na stávající poutní trasy směřující na Velehrad. Lídrem nového projektu čtyř moravských a čtyř slovenských krajů připravovaného do programu přeshraniční spolupráce ČR-SR je Zlínský kraj.

„Chceme především naučit lidi od nás a z okolních zemí chodit na poutní místa, na místa spojená s obdobím raného středověku a na kulturně-vzdělávací akce zaměřené na cyrilometodějský odkaz,“ uvedla Martina Janochová.

Dnes má Cyrilometodějská kulturní stezka statut Kandidátské kulturní stezky Rady Evropy a v budoucnu se bude ucházet o certifikát v programu Kulturní stezky rady Evropy, aby se mohla zařadit k dnešním 33 takovým stezkám pečujícím soustavně a inovativně o evropské kulturní dědictví.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x