Luhačovice se znovu pokusí dostat na seznam UNESCO

LUHAČOVICE - Luhačovice podaly společně s dalšími patnácti lázněmi z celé Evropy žádost o zápis na seznam UNESCO. Pokud se plány podaří, mohly by být Luhačovice na seznam kulturního dědictví UNESCO zapsány už v příštím roce, serveru Zlin.cz to sdělila starostka Luhačovic Marie Semelová.

Luhačovice se chtěly na seznam UNESCO dostat už před osmi lety. Tehdy ale nakonec město žádost stáhlo. Nyní je tak na obzoru nová šance. Do Luhačovic nyní přijedou kontroloři z UNESCO. Nikdo ale netuší, kdy odborníci z Paříže dorazí a kam konkrétně zavítají. Budou totiž provádět inspekci tajně a od běžných turistů budou k nerozeznání. „Nebudeme o nich vědět, kontroloři mohou přijet kdykoliv. Zdokumentují, co potřebují, a my se o tom ani nedozvíme,“ prohlásila starostka Semelová.

V Luhačovicích by se zápis týkal dvacetihektarového areálu, který zahrnuje centrum města, park, kolonádu, náměstí a 16 kulturních památek, například Jurkovičův dům, Dům Bedřicha Smetany nebo Společenský dům.

Podle vedení města by připsání Luhačovic na seznam UNESCO přineslo celou řadu výhod. Ať už by šlo o příliv turistů nebo o možnost získat více peněz na opravy památek.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x