Tříkrálové koštování slivovice bylo letos narozeninové

ZLÍN - Tříkrálové koštování slivovice zakončilo symbolicky Vánoce ve 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU. O jeho průběhu informovala server Zlin.cz mluvčí institutu Michaela Mitáčková.

Jubilejní 20. ročník koštu nebyl žádným hodnocením nejlepších vzorků tohoto tradičního moku, ale především každoročním setkáním přátel a příznivců Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně i slivovice. Navíc organizátoři v jeho úvodu pogratulovali také zakladateli koštu a dlouholetému pracovníkovi muzea, etnografovi a držiteli Ceny města Zlína Karlu Pavlištíkovi, který letos oslaví 85. narozeniny.

Muzejníci letošní ročník proto pojali jako oslavu s ohledem na dvacetiletou historii akce, odhalení vloni hledaného pramene a 85. narozeniny Karla Pavlištíka. Akce se ve větším rozsahu konala v kavárně. Program začal zpěvem vánoční koledy, krátkými zdravicemi ředitele muzea Pavla Hrubce a doktora Pavlištíka. Poté následovala kramářská píseň složená u příležitosti kulatých narozenin zakladatele koštu. Ta přiblížila zpěvem i obrazem oslavencův život, od jeho dětství, přes vojnu, práci v muzeu až po jeho budování expozic. A nezapomnělo se v ní ani na slivovici: „A na vědu povýšil lásku k slivovici, koštování zámecké vymyslel, vytvořil tradici… A teď pane doktore, sklenku pozvedneme, ať se všichni v pohodě, ve zdraví za rok zas sejdeme,“ zaznělo v přípitku.

Překvapením večera pro oslavence byl příchod královské družiny – Kašpara, Melichara a Baltazara, kteří zazpívali píseň a popřáli všem do nového roku. Poté už jen následoval přípitek díků směrem k organizátorům z muzea za to, že v tradici každoročně pokračují.

Přestože se nejedná o hodnocení nejlepšího vzorku slivovice, znalci po několika ochutnávkách poznají, čí slivovice je kvalitní. Oblíbené akce se zúčastnila více než stovka návštěvníků. Tradičně nechyběla škvarková pomazánka a sádlo namazené na chlebu.

Tradiční košt ukončil ředitel muzea Pavel Hrubec. Ochutnávání má každoročně totiž pevný řád i stanovený konec. Po dvou hodinách se zazvoní zvonkem a košt je řádně ukončen.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x