Zlínská univerzita vydává novou knihu o Tomáši Baťovi

ZLÍN - Rozsáhlou knihu, jež obsahuje spoustu nových, dosud nepublikovaných informací o legendárním podnikateli Tomáši Baťovi, vydala Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB) ve svém Informačním centru Baťa. Server Zlin.cz o tom za univerzitu informovala Jana Brázdilová.

Text knihy byl dokončen už v roce 1943, ale téhož roku její autor, František Hodáč, nečekaně zemřel. Od té doby zůstala veřejnosti skryta, neboť poměry nikdy nepřály tomu, aby byla vydána. Teprve nyní se dostává do rukou všem, kdo se detailně zajímají o baťovské období.

„Dílo vyšlo pod názvem Tomáš Baťa, život a práce hospodářského buditele. Čtenáři v něm najdou velké množství informací o všestranném působení československého továrníka a veřejného činitele Tomáše Bati,“ sdělil Zdeněk Pokluda, historik zlínské univerzity a odborník na baťovskou problematiku.

Autor díla František Hodáč byl významnou osobností veřejného života meziválečného Československa. Vystudoval práva a národní hospodářství a působil jako profesor na ČVUT v Praze. Stál v čele Ústředního svazu československých průmyslníků a dlouhá léta byl poslancem parlamentu. Byl i členem řady evropských komisí, rad a spolků. S Tomášem Baťou jej pojila více než dvacetiletá spolupráce.

„Po tuto dobu se setkávali při řadě úkolů, při nichž se Hodáč, jenž působil v Praze, mohl dokonale seznámit nejen s osobou Tomáše Bati, ale i se zlínským podnikem. Do Zlína Hodáč přesídlil po vzniku Protektorátu a zůstal zde až do konce života. Byl zaměstnán u firmy Baťa v národohospodářském oddělení Studijního ústavu. Zde také vzniklo jeho velmi obsáhlé dílo o životě a práci Tomáše Bati,“ vysvětlil historik Jan Herman, pracovník Informačního centra Baťa.

Hodáč měl přístup k širokému spektru informací. Při své práci využíval archivní materiály, českou i světovou srovnávací literaturu, vzpomínky pamětníků, či vlastní zážitky ze setkání s Baťou. Na základě těchto podkladů zaznamenal cenné, dnes již mnohdy nedostupné či zapomenuté informace. Kniha tak nabízí nový, ucelený pohled na život a práci Tomáše Bati.

Informační centrum Baťa je součástí Knihovny Univerzity Tomáše Bati, pro niž se snaží získávat veškerou literaturu, která vychází v České republice i ve světě a týká se baťovského působení. Centrum mapuje všechny rozsáhlé Baťovy aktivity – v podnikání, vzdělávání, kultuře, zdravotnictví, veřejné správě a dalších oblastech. Od roku 2008 pracovníci centra také sestavují přehled publikací pojednávajících o Tomáši Baťovi. V současnosti evidují přes tisíc titulů knih, brožur a sborníků ve více než 20 jazycích.

Centrum dále spravuje portál www.tomasbata.com, který poskytuje zájemcům z Česka i ze zahraničí komplexní a důvěryhodné informace o baťovské historii. K jeho úkolům patří i poskytování odborných informací a zodpovídání dotazů veřejnosti.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x