Vsetínská radnice ocení dárce krve

VSETÍN - Za darování nejvzácnější tekutiny na světě – krve se vsetínští bezpříspěvkoví dárci dočkají v letošním roce ocenění od vsetínské radnice. Serveru Zlin.cz to sdělila mluvčí města Adéla Kousalová.

Nově vsetínská radnice připravila pravidla, podle kterých budou dobrovolní bezpříspěvkoví dárci krve oceněni. „Vážíme si občanů, kteří svým přístupem pomáhají zachraňovat lidské životy a tímto oceněním jim chceme projevit své uznání a poděkování za jejich morální, nezištnou a zásadní pomoc, kterou může potřebovat kdokoliv z nás,“ prohlásil starosta Vsetína Jiří Čunek.

Oceňováni budou dárci, kteří dovršili příslušný počet odběrů v období od 1. října loňského roku do 31. září roku letošního, ve kterém se oceňování poprvé uskuteční. „Evidenci dobrovolných dárců krve vede transfúzní stanice Vsetínské nemocnice a ta pak předává seznamy dárců oblastnímu spolku Českého červeného kříže. Město Vsetín použije tyto seznamy pro ocenění vsetínských dárců,“ vysvětlila Věra Goldová, vedoucí odboru školství a kultury, který má oceňování dárců krve ve své kompetenci.

Slavnostní akce se bude letos konat na konci října a dále pak pravidelně v následujících letech. Ocenění od radnice se tak dočkají dárci, kteří dosáhnou v daném období 20, 40, 80, 120, 160 a 250 odběrů. Podle výše odběrů pak jsou pro dárce připraveny například vstupenky do kina Vatra, permanentka do městských lázní nebo věcné dary. Dárci, kteří dosáhnou 250 odběrů, získají Ocenění starosty města v kombinaci s věcným darem v hodnotě pět tisíc korun.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x