Vsetín si připomene oběti holocaustu

VSETÍN – Oběti holocaustu si připomenou lidé ve Vsetíně na Štěpánské ulici. Ve středu si budou předčítat ukázky z knihy, ale na programu je taky koncert nebo film, řekla serveru Zlin.cz mluvčí vsetínské radnice Adéla Kousalová.

Pietní akt se uskuteční na Mezinárodní den památky obětí holocaustu za druhé světové války, který připadá na 27. listopadu. „U pomníku na Štěpánské ulici, kde v minulosti stávala židovská synagoga, se sejdou představitelé Vsetína spolu s žáky základních škol a společenskými organizacemi města,“ uvedla Kousalová.

Společně si připomenou utrpení milionů zavražděných evropských židů, kteří se stali oběťmi nacistické ideologie. „V programu vystoupí žáci ZŠ Sychrov, kteří představí úryvky z knihy vsetínské rodačky Ilsy Reiner-Eichnerové. O pěvecký doprovod se postarají studenti Masarykova gymnázia Vsetín, kteří zazpívají izraelskou píseň A White Raingow od Bruria Schweitzera v aranžmá Josefa Hadara a židovský kánon Hashivenu,“ přiblížila Kousalová.

Večerní program bude pokračovat v kině Vatra, kde od 19:00 budou ve foyer žáci ze sychrovské školy předčítat ukázky z knihy Očima dítěte opět od Ilsy Reiner-Eichnerové. Od 19:15 bude v kinosále koncert vokálního souboru Noach, který se věnuje interpretaci hebrejských písní.

Komponovaný program zakončí ve 20:00 filmová projekce. Na plánu je thriller z poválečného Berlína s názvem Fénix.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x