Do sbírky na obnovu Památníků Tomáše Bati přibylo dalších 20 tisíc

ZLÍN – Společnost Kniha Zlín věnovala na obnovu Památníku Tomáše Bati 20 tisíc korun. Na kontě veřejné sbírky s heslem Zlíňané sobě je skoro 150 tisíc korun, informoval server Zlin.cz mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák.

Zájemci mohou přispět částkou na bankovní účet 5515222/0800 nebo prostřednictvím darovací smlouvy. „Společnosti Kniha Zlín děkujeme. Pomáhá dobré věci. Celkem už do sbírky přispělo několik drobnějších a tři větší dárci,“ uvedl primátor Miroslav Adámek. Největší částku daly Teplárny Otrokovice, které přispěly 100 tisíci korun.

Proměna bývalého Domu umění zpět na Památník Tomáše Bati začne pravděpodobně ještě letos. Město jedná s ministerstvem kultury o více než třicetimilionové podpoře. Celkové náklady se odhadují až na 70 milionů. „Památník Tomáše Bati je klenotem našeho města a evropské architektury, svým významem je srovnáván například s brněnskou vilou Tugendhat,“ zdůraznil Adámek, který obnovu památníku považuje za jednu z priorit.

Kvůli náročnosti bude přestavba rozdělená do několika etap. „Vnější vzhled budovy se vrátí do podoby z 30. let minulého století. Vnitřní uspořádání a náplň bude respektovat specifika prostoru, který po rekonstrukci vznikne,“ doplnil Dvořák.

Výstavba památníku začala v roce 1933. Uzavírá stoupající parkový prospekt mezi internáty. Podle původního návrhu měl celý komplex obsahovat skupinu budov studijně vzdělávacího charakteru vrcholících na ose parku objektem Památníku Tomáše Bati, který zahynul v roce 1932 při letecké katastrofě. „Došlo však jen k částečné realizaci památníku a dvou studijních ústavů,“ doplnil Dvořák. V roce 1954 byl památník přestavěn na Dům umění a vznikly v něm prostory galerie výtvarného umění a zlínské filharmonie. V roce 2009 objekt z větší části opustila Filharmonie Bohuslava Martinů, v roce 2013 Krajská galerie výtvarných umění,“ dodal Dvořák.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x