Zaměstnanci zlínského hejtmanství se učili zásady první pomoci

ZLÍN – Krajský úřad Zlínského kraje zprostředkoval třem desítkám svých zaměstnanců celodenní školení na zásady první pomoci. Uskutečnilo se v sídle zdravotnické záchranné služby, informoval server Zlin.cz Jan Vandík ze zlínského hejtmanství.

Záchranáři se ujali odborného výcviku i praktických ukázek vztahujících se k základním postupům při záchraně lidského života a zdraví. „Během školení byli zaměstnanci poučeni, jak správně poskytnout první pomoc. Pozornost přitom byla věnovaná zejména zahájení a provádění neodkladné resuscitace, zastavení silného krvácení nebo uvolnění dýchacích cest,“ uvedl Vandík.

Zaměstnanci se seznámili také s typickými příznaky neúrazových stavů, jakými jsou infarkty, mozkové příhody, hypoglykemické šoky nebo nejrůznější kolapsy, ale také s tím, jak v takových případech postupovat. „V rámci praktických cvičení si pak vyzkoušeli masáž srdce, práci s defibrilátorem, manipulaci se zraněnou osobou nebo vytažení nehybného řidiče z automobilu,“ dodal Vandík.

Zaměstnanci si školení pochvalovali. „Považuju ho za přínosné především proto, že by každý z nás měl umět poskytnout první pomoc. Spoustu věcí jsem si osvěžil, připomenul a odnesl jsem si z něj také spoustu nových poznatků. Navíc kurz nebyl jen v teoretické rovině, ale mohli jsme si vyzkoušet řadu záchranářských technik,“ uvedl jeden z účastníků školení Martin Prusenovský.

Podle Vandíka zajišťuje Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje, která je krajskou příspěvkovou organizací, školení v oblasti zdravotnické přípravy nejen příslušníkům záchranných složek, ale také ostatní odborné i laické veřejnosti. V případě zájmu je možné kontaktovat personální oddělení na čísle 577 056 919.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x