Zoo Zlín má za sebou úspěšný rok, chystá se více otevřít dětem

ZLÍN, LEŠNÁ - Rok 2015 zůstane pro zlínskou zoo rokem skutečně výjimečným. Poprvé v téměř sedmdesátileté historii byla překonána návštěvnost 600 000 osob, do zoo zavítalo 639 644 návštěvníků, sdělila serveru Zlin.cz mluvčí Zoo Zlín Romana Bujáčková.

„Když jsem na začátku sezony 2015 vzpomínal na doslova fantastický rok 2014, přál jsem si, abychom něco podobného dokázali i v budoucnosti. Ani v těch nejodvážnějších odhadech jsem však netušil, že hned v roce 2015 přepíšeme historické tabulky návštěvnosti. Zahradu si za svůj cíl návštěvy vybralo o 55 000 osob více než v rekordním roce 2014. Ve srovnání s rokem 2013 jsme dosáhli neuvěřitelného 36% nárůstu. Znamená to pro nás velké ocenění našich realizovaných investic v podobě nových pavilonů a expozic i ocenění práce všech devadesáti zaměstnanců. A také jednoznačné potvrzení, že rozvoj zoo kráčí tím správným směrem. Vždyť ještě před patnácti lety se návštěvnost zoo pohybovala kolem 300 tisíc osob,“ hodnotí uplynulý rok ředitel zoo Roman Horský.

Velký podíl na tom bezpochyby stále měla Zátoka rejnoků. „Právě u této expozice se nám jednoznačně potvrdilo, že i projekt, který nepatří mezi finančně nejnáročnější, může přinést nevídaný zájem návštěvníků. Že rozhoduje prožitek, který lidem nabídnete. U rejnoků jsme vsadili na osobní kontakt v podobě krmení a doteku rejnoků. A těší nás, že návštěvníci náš záměr ocenili, že rejnoci jsou i rok po svém otevření magnetem zlínské zoo,“ doplnil Horský.

Dlouhodobá vysoká návštěvnost má zásadní vliv i na ochranářské aktivity zoo. „Díky přízni návštěvníků můžeme nejen rozvíjet areál zoo a zlepšovat poskytované služby, ale v daleko větší míře se zaměřit na ochranu zvířat. Mnoho vzácných živočichů není pro návštěvníky příliš atraktivní, vyžadují naprosto specifické podmínky chovu, část jich chováme v chovatelském zázemí. Úspěšně tak naplňujeme jedno z nejdůležitějších poslání moderní zoo – chov ohrožených druhů zvířat a jejich návrat do volné přírody,“ zdůraznil Horský. V případě zlínské zoo to platí třeba pro supy bělohlavé, kdy čtyři odchovaní supi brázdí nebe v bulharském pohoří Stará Planina. V roce 2015 k nim přibyl sup mrchožravý vypuštěný v rámci reintrodukčního programu do volné přírody na jihu Itálie. Díky projektu Koruna ze vstupného, kromě menších programů na ochranu plameňáků malých a hadilovů písařů, zoo zase finančně podpořila projekt podpory rezervace Yankari Game Reserve v severovýchodní Nigérii. „Již nyní se díky našemu finančnímu příspěvku staví a opravují silnice a mosty, které umožní přístup i do odlehlých oblastí parku. Finančně chceme podpořit i samotné strážce parku a nakoupit jim potřebné vybavení,“ doplnil Roman Horský.

V rámci expozičního rozvoje zoo otevřela expozici pro veverky šedobřiché spojenou s lanovým labyrintem pro děti. Zásadní proměnou prošla také expozice tučňáků Humboldtových, poblíž rejnoků se rozběhla výstavba středomořské zahrady. Na základě společného projektu s francouzskou zoo Doué-La-Fontaine již počtvrté v zoo měsíc působili dva umělečtí řezbáři z afrického Nigeru. Vytvořili jedinečné sochy krokodýlů a hrochů, vyzdobili nový vstup do africké části areálu.

„Upravili jsme jezírko labutí černých, zahájili rekonstrukci dřevěné lávky poblíž expozice lvů. Návštěvníkům tak nabídneme nejen zcela nový pohled na majestátní šelmy, ale chystáme zde i řadu prvků pro děti. Již u zmiňované expozice veverek se nám naprosto osvědčilo propojení světa zvířat se světem dětí. V uvedeném trendu budeme proto pokračovat nejen u lvů, ale také u budoucích projektů zoo. Chceme zlínskou zoo skutečně otevřít dětem, tuto filozofii plánujeme promítnout i do připravované změny vizuálního stylu zoo,“ přiblížil ředitel zahrady v Lešné.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x