Zlínská nemocnice je opět traumatologickým centrem

ZLÍN – Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně je opět traumatologickým centrem. Obdržela rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví České republiky, sdělila serveru Zlin.cz mluvčí zlínské nemocnice Karla Havlíková.

Zřizovatelem nemocnice je kraj. „Zlínské traumacentrum je dvanácté v České republice a čtvrté na Moravě a ve Slezsku spolu s nemocnicemi Ostrava-Poruba, Olomouc a Brno-Bohunice,“ uvedla Havlíková.

Traumacentrum má působnost pro celý Zlínský kraj i přilehlé oblasti. „Traumatologické centrum fungovalo v nemocnici už od roku 2001, kdy byla v České republice poprvé zorganizovaná síť těchto center. K 1. lednu 2009 bylo při reorganizaci sítě traumatologické péče v České republice naše traumacentrum ještě s dalšími třemi zrušeno. Vedení nemocnice se po nezbytných přípravách do auditu o reinstalaci traumacentra přihlásilo loni v listopadu a statut nám byl opět přiznán,“ řekl ředitel nemocnice Pavel Calábek.

Traumacentrum představuje organizační strukturu v rámci nemocnice, která je připravená 24 hodin denně a 365 dnů v roce řešit těžká poranění pacientů ohrožených úrazem na životě. „Tuto péči roky zajišťujeme a přiznání statutu je potvrzením kvalitní péče o pacienty v oblasti úrazů,“ zdůraznil ředitel.

Na péči se podílí všechna oddělení nemocnice. „Především oddělení urgentního příjmu, ARO, traumatologické oddělení, neurochirurgie, obecná chirurgie, urologie, ortopedie, ORL oddělení, stomatochirurgie, oční oddělení, ale také diagnostický komplement, hematologicko-transfuzní oddělení a další. Jedná se o interdisciplinární péči, která vyžaduje také přístrojové vybavení špičkové kvality, personální a organizační zázemí,“ vysvětlil primář traumatologického oddělení Marcel Guřan.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x