Zlínský kraj dá šest milionů do programu na obnovu památek

ZLÍNSKÝ KRAJ – Šest milionů korun chce rozdělit Zlínský kraj v programu na obnovu památek. Maximální podpora na jednu památku by činila 300 tisíc korun, informoval server Zlin.cz krajský radní Ladislav Kryštof.

Program na podporu stavební obnovy a restaurování kulturních památek a památek místního významu projednala krajská rada, která doporučuje zastupitelstvu program schválit. „Cílem programu je zachovat, ochránit a rozvíjet potenciál kulturního dědictví našeho regionu a využít ho k vyváženému rozvoji území,“ uvedl Kryštof, který je zodpovědný za kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

Minimální výše podpory na jeden projekt činí 35 tisíc korun. „Maximální výše v případě obnovy památky místního rozsahu je 200 tisíc a v případě obnovy kulturní památky je to 300 tisíc,“ doplnil Kryštof.

Od letošního ledna jsou nově nastavené podmínky pro posktování krajských dotací. „Původní Fond kultury Zlínského kraje, který byl na obnovu památek v minulých letech využívaný, je nyní nahrazen Fondem Zlínského kraje, pro který je v sekci kultury určen právě program na podporu stavební obnovy a pro restaurování kulturních památek,“ řekl Kryštof.

Program se vztahuje k obnově kulturních památek a památek místního významu, přičemž se kulturní památkou rozumí nemovitosti nebo movité věci zapsané v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky. Památkou místního významu je hmotný doklad lidské činnosti vykazující hodnoty vázané na konkrétní lokální prostředí nebo souvislosti.

Taková památka vykazuje uměleckou, architektonickou, uměleckořemeslnou, technickou nebo třeba krajinnou hodnotu s tím, že tato hodnota podle současného stavu poznání nedosahuje celostátního, ale pouze místního nebo regionálního významu. Patří tam například měšťanské domy, zemědělské usedlosti, volné plastiky v terénu, pomníky nebo památníky.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x