Lidé mají poslední možnost obdivovat krásu soch z ledu a sněhu

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Posledních pár dní mají lidé možnost vyrazit do Rožnova pod Radhoštěm, kde jsou vystaveny sochy z ledu a sněhu. Server Zlin.cz o tom informoval mluvčí rožnovské radnice Tomáš Gross.

V pořadí 18. ročník mezinárodního sochařského symposia Sněhové království začal v Rožnově na konci prosince. Zájemci se mohou pohledem na sněhové a ledové sochy pokochat už jen do 31. ledna.

Sněhové království se původně roky konalo na Pustevnách. V roce 2014 se ale mezinárodní sympozium přesunulo do Rožnova pod Radhoštěm, konkrétně do areálu Sport camp.

„Letos k nám dorazily více než dvě desítky špičkových výtvarníků, jejichž díla se po celý leden těší velkému zájmu veřejnosti,“ popsal organizátor akce Miroslav Hrabal.

Díky velkokapacitnímu stanu a výrobě ledu v mrazírnách nejsou pořadatelé závislí na počasí. „K vidění je celkem 16 soch, z toho 14 ledových a dvě sněhové. Sněhové sochy vytvářejí až čtyřčlenné týmy. K dispozici mají dva metry vysoké sněhové válce o objemu 22 metrů krychlových a hmotnosti 11 tun. Ledové sochy se tvoří z 20 kusů ledových bloků o celkové hmotnosti více než 1 400 kilogramů. Vytvářejí je týmy dvoučlenné,“ upřesnil Hrabal.

Sněhové království bude veřejnosti přístupné do 31. ledna. Mimořádně pak bude Sněhové království otevřeno ještě v sobotu 6. února v době konání Masopustu ve Valašském muzeu v přírodě.

Za předchozích 17 ročníků akce bylo vytvořeno přes 200 soch, na jejichž tvorbě se podílelo více než 140 profesionálních výtvarníků z pěti zemí (ČR, Slovenska, Polska, Maďarska a Bulharska). Sochy vidělo v průběhu tohoto období asi 170 tisíc návštěvníků.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x