Ocenění za nejlepší kysané zelí připadlo Kateřině Baďurové ze Vsetína

VSETÍN - Letošního 15. ročníku klání o Najlepší hňápané zelé ve Vsetíně se zúčastnilo rekordních 41 soutěžících. Jak serveru Zlin.cz uvedla mluvčí vsetínské radnice Adéla Kousalová, vítězkou se nakonec stala Kateřina Baďurová ze Vsetína.

O vítězi nejlepšího kysaného zelí domácí výroby rozhodli sami návštěvníci. Ti nakonec označili za nejpovedenější zelí to od Kateřiny Baďurové. Ta své zelí připravuje podle rodinného receptu a letos jej přihlásila už počtvrté. Druhé místo získal v soutěži Přemysl Kříž z Ohrady, na třetím místě stanul František Řepa ze Sychrova, na čtvrtém Jan Malý z Jasenky a první pětku uzavřela Zdenka Hučíková z Dolní Jasenky. Vystavené vzorky zelí ochutnávali a hodnotili i sami soutěžící, kteří se tak zapojili do soutěže o titul Zelmajstra. Své vzorky si nakonec poznalo 13 Zelmajstrů.

„Těší nás letošní opravdu vysoký zájem soutěžících. Jsme rádi, že valašské tradice se mezi lidmi stále udržují a obnovují, a že se nám do soutěže hlásí i mladší ročníky,“ pochvaloval si za pořadatele Ladislav Jelínek.

Spolek pro zachování valašských tradic připravuje už další akci. V sobotu 20. února od 14.00 hodin se v malém sále domu kultury uskuteční soutěž O nejlepší valašskou slivovici. Součástí odpoledne bude i pasování nových rytířů Řádu modré trnky a pořádající spolek zveřejní Výzvu pro okolní obce pro akci Valaši sobě – Libušín si postavíme sami.