Cyklistům se více zpřístupní Jižní Svahy, slibuje zlínská radnice

ZLÍN – Také letos se bude rozrůstat síť cyklostezek na území Zlína. Město zahájí výstavbu sice jen tří nových kilometrů, ty však pomůžou propojit už hotové úseky, informoval server Zlin.cz mluvčí zlínské radnice Zdeněk Dvořák s tím, že cyklistům se také více zpřístupní největší sídliště Jižní Svahy.

Nový úsek začne u vily Tomáše Bati. „Od ní bude napojení Jižních Svahů vedeno podél budovy Tepla Zlín na ulici Nad Stráněmi k budově univerzity. Další část této cyklostezky bude pokračovat podél ulice Okružní od zastávky Slunečná po supermarket Billa. Výhledově bude od Billy pokračovat napojení k lokalitám Hony a Česká,“ sdělil radní Josef Novák, do jehož kompetencí patří doprava.

Popsané úseky budou mít délku 1,1 kilometru. Stavět se začne ve druhé polovině letošního roku a dokončeny budou v roce příštím. Náklady dosáhnou 4,8 milionu korun, podstatnou část ale město pokryje z evropských a státních dotací. Druhým koncem bude tento úsek napojen na páteřní cyklostezku podél řeky Dřevnice, jejíž část na ulici Výletní a Tyršovo nábřeží vznikne v roce 2017.

Rozšiřovat se bude i takzvaná městská obslužná cyklistická stezka podél třídy Tomáše Bati a to v úseku Lorencova – Podvesná XVII. Napojí se na úseky, které vedou napříč centrem města, konkrétně ulicí Lorencova, náměstím Míru, parkem Komenského, náměstím Práce, kolem polikliniky, Centra polymerů UTB, přes zastávku MHD Zahradnická.

„Součástí projektu jsou i úpravy dvou zastávek MHD včetně vybudování nových zálivů, které pomůžou k zvýšení bezpečnosti na velmi frekventované třídě Tomáše Bati,“ upozornil Martin Habuda, cyklokoordinátor radnice. Dodal, že délka nového úseku je 1,4 kilometru.

Práce začnou ve druhé polovině roku a skončí v roce příštím. Celkové náklady na tento záměr dosáhnou výše 25 milionů korun, radnice si opět významně pomůže evropskými a státními dotacemi.

Letos vzniknou i kratší úseky cyklostezek. Počítá se s výstavbou 200 metrů dlouhé části Městské obslužné cyklostezky, která povede od zastávky MHD Zahradnická po ulici Topolová. Sídlištěm Podhoří povede 300 metrů nové cyklostezky, v lokalitě Morysových domů dojde k propojení Městské obslužné cyklostezky s páteřní cyklostezkou podél Dřevnice. Délka nového úseku je 200 metrů.

V současné době už má síť cyklostezek na území Zlína délku více než 23 kilometrů. Nejvýznamnějšími počiny byly úseky spojující Zlín s Otrokovicemi a Lukovem. Dokončit se je podařilo v roce 2014.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x