Tomáš David ze zlínského divadla je v užší nominaci na Cenu Thálie

ZLÍN - Zbojnický muzikál o Jánošíkovi Malované na skle, který Městské divadlo Zlín hraje v režii umělecké šéfky Hany Mikoláškové od 25. dubna 2015, sklízí úspěch nejen u diváků, ale také u divadelní kritiky. Zlínské divadlo se totiž může pochlubit užší nominací na Cenu Thálie 2015 za mimořádný jevištní výkon v kategorii muzikál, opereta nebo jiný hudebně-dramatický žánr, ve které se ocitl herec Tomáš David za hlavní roli Jánošíka, sdělila serveru Zlin.cz mluvčí divadla Hana Vondrášková.

„S nelehkou postavou zbojníka Jánošíka v nejznámějším polském muzikálu Malované na skle se popral herec a ctitel „muziky v županu téměř jakémkoliv“ Tomáš David bez zbytečného patosu, avšak dostatečně mužně a heroicky. Lidového hrdinu ztvárňuje s lehkostí hereckou, pěveckou i pohybovou,“ uvádí Herecká asociace u jeho nominace.

„Ještě přesně nevím, co to pro mne znamená. Je to jaksi všechno příliš velké. Člověk nad sebou a svou prací neustále pochybuje, a tak se teď aspoň na malou chvíli mohu pousmát a myslet si, že se věci ubírají snad správným směrem. Je to pro mě na druhou stranu i obrovský závazek do budoucna. Vůči divákům i vůči divadlu. Jsem rád, že jsem se ocitl ve správnou dobu ve správné partě. Pracovní úsilí bylo koncentrované a především společné a to pro mne bylo obrovskou inspirací,“ řekl k nominaci herec Tomáš David.

„Jsem moc pyšná, že je Tom nominován na Thálii, a to hned ze tří důvodů. Za prvé si vážím, že je to za roli v naší oblíbené inscenaci Malované na skle. Za druhé je to pro mě tak trošku vyznamenání jako pro uměleckou šéfku, že se v našem souboru daří rozvíjet mladé nadějné talenty. A za třetí mám obrovskou radost jako Hanka, která Toma zná přece jen už nějakých pár let, a jsem šťastná, že můžu sledovat, jak zraje a hraje. Takže chci moc poděkovat všem, kteří Toma nominovali,“ komentovala nominaci umělecká šéfka zlínského divadla a zároveň režisérka titulu Malované na skle Hana Mikolášková.

Tomáš David se narodil 30. srpna 1987 v Šumperku, vystudoval divadelní fakultu na JAMU a zkušenosti sbíral v Huse na provázku a v divadle Tramtárie. Členem uměleckého souboru Městského divadla Zlín je od srpna 2013. Za tři sezony ve Zlíně ztvárnil celkem 17 rolí. Vedle divadla se věnuje i hudbě – zpívá a hraje na kytaru v brněnské kapele Gentle Irony.

Diváci jej kromě hry Malované na skle mohou v současné době vidět i v dalších šesti rolích – v inscenacích Charleyova teta, Prodaná nevěsta, Baťa Tomáš, živý, Cesta do pravěku, Labyrint světa a ráj srdce, Kabaret Astragal. Nově zkouší roli Matouše Leviho v novém divadelním evangeliu INRI v režii Hany Mikoláškové. Premiéra se uskuteční 20. února.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x