Ve Zlínském kraji se chystají masopustní akce

ZLÍNSKÝ KRAJ - Na řadě míst Zlínského kraje se chystají tradiční masopustní akce. Serveru Zlin.cz to řekl Zdeněk Urbanovský z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.

Ve Strání na Uherskobrodsku například pořádají 29. ročník Festivalu masopustních tradic. Součástí programu je mimo jiné 6. února Den otevřených dveří ve sklárně Květná, jarmark s ukázkami lidových řemesel, zabíjačkou, fašankové obchůzky lidových souborů. Festival pokračuje až do úterka 9. února, kdy vyvrcholí taneční zábavou s pochováváním basy.

V Kunovicích začnou masopustní radovánky ve 13.00 výstřelem z děla, večerní zábava bude spojena s pochováním basy.

O masopust nepřijdou ani obyvatelé Zlína. Zde se uskuteční Lešetínský fašank tradičně v sobotu, tentokrát 6. února od 10.00. Místem konání je ulice Lešetín I. – hospoda U Kovárny- s průchodem na Lešetín II.

Masopustní jarmark se bude konat v Kroměříži na Hanáckém náměstí od 9.00 do 17.00 hodin.“Lidé se mohou těšit na spoustu dobrot a pochutin, na teplé speciality z pravé moravské zabijačky a připraven bude i košt vín. Připraven je také zábavný hudební program s Cimbálovou muzikou Valašský výběr,“ doplnil Urbanovský.

V Uherském Brodě se masopustní obchůzky uskuteční v neděli 7. února. Průvod bude od Domu kultury procházet od 13.30 hodin celým historickým centrem, v 15.30 pak fašančáry přijmou představitelé města. Od 16.00 je plánován smuteční akt pochovávání basy v zahradě Panského domu.

Na vsetínském zámku se bude konat Zámecký Masopust v neděli 7. února od 14.00 do 17.00 hodin. Návštěvníci zažijí obchůzku, ukázky pečení koblihů, výuku lidových tanců, ochutnávku zabijačkových specialit i různé soutěže. Závěr bude patřit pochování basy.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x