Týden manželství ve Zlíně přinese i výstavu svatebních oznámení

ZLÍN - Nadační fond Credo pořádá druhý ročník projektu Týden manželství ve Zlíně, v rámci kterého se uskuteční i výstava svatebních oznámení v Obchodním centru Zlín v Kvítkové ulici. Potrvá celý únor a návštěvníci uvidí téměř 200 pokladů, které nadačnímu fondu zapůjčili obyvatelé Zlína a okolí, server Zlin.cz o tom informovala za nadační fond Jarmila Barboříková.

Vernisáž výstavy je naplánována na 8. února v 16.00 v kavárně Epupa Café. „Lidé nosili kromě svatebních oznámení také předmanželské smlouvy a oddací listy. Raritou je předmanželská smlouva z roku 1936, list oddávkový z roku 1929 nebo oznámení o trvání manželství 50 let. Nejstarší svatební oznámení je z roku 1937, je psáno na stroji a dozdobeno barvou. Viditelný je rozdíl ve stylu i v barvách svatebních oznámení před a po roce 1989,“ podotkla Barboříková.

Výstavu zahájí manželé Julinovi, herci Městského divadla Zlín, kteří jsou patrony projektu Týden manželství ve Zlíně. Výstava je soutěžní, majitelé originálních oznámení získají například rodinné fotografování v atelieru. Ve stejný den se uskuteční také Valentýnské tvoření s Nadějí ve 14.00 hodin.

Záštitu nad projektem převzal poslanec Parlamentu ČR Ondřej Benešík, partnerem je zlínský magistrát a motto celostátní kampaně je Manželství je víc než kus papíru. Reaguje na fakt, že manželství, jako instituce, prochází krizí. Asi 40 procent dětí se rodí mimo manželství a každé druhé manželství končí rozvodem. Průměrná délka trvání manželství v ČR je 13 let.

Cílem projektu je manželství posilovat, v týdnu od 8. do 14. února je pro manžele připravena řada aktivit. Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně chystá půjčovací výstavku knih na téma manželství, rodina a mezilidské vztahy ve 4. podlaží budovy 15. Dále únorovou soutěžní výstavu na téma Recept na šťastné manželství aneb jak to vidí děti. V Obchodním centru Zlín v Kvítkové ulici se bude konat oblíbená akce Kafe za pusu a v knihkupectví Veni bude pro návštěvníky připraven koutek s knihami o manželství. Vrcholem je Valentýnský interaktivní seminář 13. února v aule Academia Centra Univerzity Tomáše Bati, který povedou manželé Irena a Petr Smékalovi. Název je Jak žít ve vztahu a být šťastný. Návštěvníci dostanou praktické tipy jak posilovat svůj vztah a na památku obdrží jako dárek romantickou fotografii. K dispozici bude hlídání dětí. Seminář je jen pro registrované na www.manzelstvivezline.cz.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x